Skip to main content

Policijske snage raspoređene da spriječe nove proteste u Kini

Planeta 29. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Sigurnosne snage sve češće zaustavljaju prolaznike i provjeravaju njihove telefone radi sumnjivog sadržaja ili softvera, uključujući VPN-ove koji se mogu koristiti za zaobilaženje internetske cenzure"

Mnoštvo policije raspoređeno je u utorak u nekoliko kineskih gradova kako bi se spriječilo oživljavanje protesta koji su proteklih dana zahvatili zemlju zbog politike nultog COVID-a i ograničavanja slobode, izvijestila je agencija Reuters.

Na ulicama glavnog grada Pekinga i drugih velikih gradova poput Šangaja, Guangzhoua i Hangzhoua od ponedjeljka je pojačan policijski kontingent.

Sigurnosne snage sve češće zaustavljaju prolaznike i provjeravaju njihove telefone radi sumnjivog sadržaja ili softvera, uključujući VPN-ove koji se mogu koristiti za zaobilaženje internetske cenzure, tvrdi britanska agencija, prenosi Hina.

U Pekingu je policija bila posebno usredotočena na osiguranje šetališta rijeke Liangma u blizini diplomatske dijela grada, gdje su stotine protestovale u nedjelju navečer.

U međuvremenu su u finansijskom centru Šangaju postavljene barijere duž Wulumuqi Roada kako bi se spriječilo okupljanje velikih masa, kao što se dogodilo tokom vikenda.

Demonstranti nezadovoljni COVID politikom

Nedavni protesti, vrlo neuobičajeni u zemlji pod komunističkom vlašću s više od 1,4 milijarde stanovnika, bili su potaknuti bijesom zbog smrtonosnog požara koji je izbio u stambenoj zgradi u glavnom gradu pokrajine Xinjianga, Urumqiju, u kojem je poginulo deset ljudi prošle sedmice. Nekoliko stanovnika objavilo je na društvenim mrežama da su ograničenja zbog korona virusa ometala napore spašavanja. Gradski dužnosnici odbacili su takve optužbe.

Veliki dijelovi regije Xinjiang i njen glavni grad bili su u karanteni više od sto dana.

Kina trenutno bilježi najveći broj slučajeva COVID-a 19 od početka pandemije. U utorak je zdravstvena komisija u Pekingu izvijestila o 38.400 novih slučajeva, što je blagi pad u usporedbi s rekordom od više od 40.000 postavljenim dan ranije.

Opsežna ograničenja kretanja trenutno su na snazi ​​u više kineskih gradova s ​​više od milion stanovnika, poput Pekinga, teško pogođenog južnog kineskog grada Guangzhoua i Chongqinga.

(Al Jazeera, foto: Pixabay)