Skip to main content

Pokrajinski ombudsman protiv tehničkog uputstva Ratela

Autonomija 13. авг 2008.
< 1 min čitanja

Petar Teofilović, vojvođanski ombudsmanVojvođanski ombudsman ocenio je danas da tehničko uputstvo za kontrolu Internet komunikacija otvara mogućnost za zloupotrebu i proizvoljno nadziranje Internet saobraćaja.
U saopštenju kancelarije Pokrajinskog ombudsmana navodi se da uputstvo ne sadrži ograničenja u pogledu sadržine koju državni organi mogu tražiti tokom nadziranja komunikacije ni u pogledu vrste krivičnih dela za koju se na taj način mogu prikupljati dokazi.
Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) donela je uputstvo o načinu kontrole Internet komunikacija, koji predviđa da se državnoj službi šalju podaci o korisnicima i omogući joj se nadziranje komunikacije.
U saopštenju ombudsmana navodi se da takvo uputstvo otvara mogućnost za „zloupotrebu i proizvoljno nadziranje“ Internet saobraćaja pošto Srbiji nedostaju propisi o zaštiti podataka o ličnosti, pa samim tim nema mehanizama za sprečavanje zlupotrebe podataka o ličnosti.
„Dokazi koji se prikupljaju ne poštujući ustavne garancije o poverljivosti podataka, ne mogu se upotrebiti kao dokazi u krivičnom postupku“, navodi se u saopštenju.
Do sada su i Zaštitnik građana Srbije i Poverenik za informacije od javnog značaja ocenili da bi pravilnik mogao da dovede do zloupotreba.
Ratel je nakon sastanka čelnika Ratela sa Zaštitnikom građana i Poverenikom za informacije od javnog značaja odlučio da na narednoj sednici Upravnog odbora razmotri mogućnost privremenog odlaganja primene uputstva o kontroli Interneta.

(Beta)