Skip to main content

Makanova: Vojvodina treba da ima radiodifuznu agenciju

Autonomija 13. авг 2008.
2 min čitanja

Nema autonomije, nema ni novacaVojvođanska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova založila se da Vojvodina dobije svoju radiodifuznu agenciju. Tomanova Makanova je za današnji novosadski „Dnevnik“ kazala da je u medijskoj sferi potrebna decentralizacija i da je zbog toga neophodno da pokrajina dobije i svoju radiodifuznu agenciju.
Ona se založila i za hitne izmene zakona o radiodifuziji, informisanju i lokalnoj samoupravi, kako bi se „uveo red u rad medija i u oblast informisanja“.
„Nekorektno je i neprihvatljivo da u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) bude samo jedan predstavnik iz Vojvodine, jer on uvek može da bude preglasan po svakom pitanju, pa nije u poziciji da brani medijske interese Vojvodine“, ocenila je Tomanova Makanova.
Prema njenim rečima, „logično“ je da i Vojvodina ima svoju radiodifuznu agenciju, jer je problematika ove pokrajine specifična u odnosu na druge delove zemlje.
„Samo ako se uzme u obzir činjenica da ovde postoje brojni mediji na jezicima nacionalnih manjina, to je već dovoljan razlog da se u Vojvodini ova oblast reguliše na drugačiji način“, kazala je Tomanova Makanova.
Ona je navela da pokrajinski javni servis, Radiotelevizija Vojvodine (RTV), ima problema u vezi sa vraćanjem novca od pretplate.
Prema njenim rečima, rukovodstvo RTV tim povodom zatražilo je izveštaj od Elektrovojvodine, kao i od generalnog direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića, ali nije dobilo odgovor.
„Jedina informacija koju su dobili jeste ta da pretplata, navodno, opada na oko 55 procenata. Treba pitati RRA zašto se to dešava! Moj utisak je da je Javni servis Vojvodine podređen Javnom servisu Srbije, što je neprihvatljivo“, poručila je Tomanova Makanova.

(Beta)