Skip to main content

Podkast Direktno: Mlade zanima politika, samo im treba otvoriti vrata

Građani 18. sep 2022.
2 min čitanja

"Donosioci odluka i nosioci vlasti nemaju ni volje ni želje da uključe mlade u procese donošenje odluka"

„Mladi su zainteresovani da učestvuju u politici, ali je potrebno da im se šire otvore vrata. Ona jesu otvorena, ali su samo odškrinuta“, ocenila je Gordana Adamov iz Bečejskog udruženja mladih i članica Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) za emisiju „Direktno“.

Mladi se nedovoljno pitaju u politici. Donosioci odluka i nosioci vlasti nemaju ni volje ni želje da uključe mlade u procese donošenje odluka, kaže novinarka Omladinskog radija i projektna koordinatorka u asocijaciji Kulturanova Jelena Božić.

„Sa druge strane, imamo da su dosta slabi mehanizmi i načini na koji mladi mogu da se uključe. Sa treće strane, mladima nije jasno šta politika zapravo jeste“, smatra Božić.

Adamov napominje da mladima čak i omladinska politika zvuči strašno jer se pojam direktno vezuje za stranku, iako se politika odnosi na svakodnevni život kako mladih, tako i odraslih. A, kako dodaje, većim uključivanjem mladih u procese donošenja odluka društvo dobija podsticaj i kod rešavanja problema.

„Mladi su deo društva i oni imaju možda specifične probleme i potrebe koji se ne razmatraju jer niko od njih nije tu da izrazi te probleme“, objašnjava Adamov.

„Mladi jesu zainteresovani da učestvuju u politici. Inicijativa za to dolazi od njih, a ne od nosioca vlasti”, ističe Jelena Božić i ukazuje na stereotipe i predrasude koje postoje o mladim ljudima.

„To vidimo kroz gomilu izveštaja, medije, praksu da se smatra da nemaju dovoljno iskustva, nemaju šta da kažu i da treba da porastu da bi nešto rekli“, navodi Božić.

Rešenje za ovo, smatra Adamov, je popravljanje slike o mladima u medijima.

„Postojanjem internata danas možemo da vidimo mlade osobe koje se u lokalnim zajednicama bore za promene koje mogu da budu motivacija drugim mladim ljudima da se bore za promene u svojoj zajednici“ napominje Adamov.

Sanja Đorđević (Direktno, ilustracija: Pixabay)

Ova emisija je realizovana uz finansijsku pomoć Programa tranzicione saradnje Republike Češke.