Skip to main content

Podkast Direktno: Kultura kao glas građana

Kultura 11. sep 2022.
2 min čitanja

"U Srbiji su ostale tvrđave osvojene"

„Državu ne zanima kultura. Smatra je jednim bezopasnim prostorom gde nisu velike posledice ukoliko se bilo šta kaže. Na sceni postoje predstave koje su protiv vlasti, sistema, a koje su finasirane od strane države. Ali ne vidim zašto bi to bilo zabranjeno. Na te predstave odlaze istomišljenici,“ kazala je za emisiju „Direktno“ dramaturškinja Divna Stojanov, urednica rubrike Off stejdž u magazinu “Iz Off-a”.

Ona se pita zašto bi se država osećala ugroženo kada je u pitanju pozorište i film, pa čak i tekstovi na portalima, kada se jasno vidi kolika je čitanost na njima. Smatra da to ne može da ugrozi mašineriju izvan mehura interesovanja.

Jedna od organizatorki Autonomnog festivala žena (AFŽ) novinarka Milica Kravić Aksamit navodi da je pitanje kako izaći iz tog mehura najskuplje za svakog ko se bavi bilo kakvim alternativnim izražavanjem.

Ideja AFŽ-a je bila da izađe iz tog feminističkog babla. On, naravno, nije pogrešan, ali ako želimo da menjamo društvo, onda ne smemo da pričamo samo jedni drugima. Zato smo i izabrale Muzej savremene umetnosti Vojvodine. To je jedan od načina da promeniš publiku,“objašnjava Kravić Aksamit.

Milica Kravić (Foto: privatna arhiva)

Dramaturškinja Divna Stojanov slaže se da ima malo novca za kulturu u Srbiji, međutim, njoj je problematičnija raspodela tih sredstava.

„Neki novac postoji očigledno. Ja vidim hiperprodukciju određenih umetničkih proizvoda. Jasno mi je koliki su honorari određenih umetnika, koliko koštaju scenografije, kostimi. S druge strane, znam koliki su honorari kada nezavisni umetnici dobiju sredstva na konkursu države, grada, pokrajine. Vidim jednu disporpociju pre svega u tome“, objašnjava Stojanov.

Kravić Aksamit kaže da kada razgovaramo o tome šta treba da uzdrmamo, to je uglavnom politički establišment. Ona smatra da je umetnost za to najopasnija.

U Srbiji su ostale tvrđave osvojene. Mediji su na izdisaju. U institucijama kulture ima svega. Videli smo kroz godine, kada se desi napad na neku instituciju, kao što su se dešavali napadi na medijske kuće, mi nismo uspeli da se izborimo, dok neka pozorišta jesu,“ navodi ova novinarka i dodaje da veruje da zbog toga i dalje može da živi snažna reč zdravog razuma i političke pismenosti.

Sanja Đorđević (Direktno, naslovna fotografija: Pixabay)

Ova emisija je realizovana uz finansijsku pomoć Programa tranzicione saradnje Republike Češke.