Skip to main content

Završena šetnja u okviru Evroprajda, program se nastavlja na stadionu Tašmajdan

Građani 17. сеп 2022.
3 min čitanja

Razvijanjem velike zastave duginih boja u Tašmajdanskom parku završena je šetnja učesnika ovogodišnjeg Evroprajda. Program će biti nastavljen na stadionu Tašmajdan gde će biti održani koncerti do ranih jutarnjih sati.

Tokom šetnje na skraćenoj trasi u odnosu na prvobitnu, koju je MUP Srbije zabranio, učesnici šetnje su bili razvili veliki transparent na kojem na srpskom i engelskom jeziku pisalo „Šetamo, i šetaćemo„.

Među okupljenima bio je i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladmir Bilčik koji se obratio okupljenim učesnicima na srpskom jeziku nakon žurke kod zgrade Ustavnog suda Srbije. On je okupljenima poručio da su LGBT prava ljudska prava, a da je poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda suština moderne demokratske Evrope.

„Poštovanje različitosti je temelj i duh Evrope. Srećan sam što Beograd danas može da pokaže evropski duh… Borba za evropsku budućnost Srbije mora da se nastavi još odlučnije sledeće nedelje“, rekao je Bilčik.

Pročitao je i poruku predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole, koja je poručila da u Evropi treba da „živite kako želite da živite, volite koga želite da volite i budete ko želite da budete“.

Prema njenim rečima, EP je spremna da podrži „sve neophodne korake ka našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti“, dodajući da je poštovanje različitosti i osnovnuih ljudskih prava, kao danas u Beogradu, važan korak u tom smeru.

„Dame i gospodo postoji samo jedna Evropa, Evropa za svakoga. U vreme kada su evropske vrednosti napadnute, iznutra i spolja, važno je da ne budemo tihi i da ne budemo saučesnici. Moramo da se borimo, da se borimo za ono što je ispravno, kao što vi hrabri ljudi to radite, i kao što su radili organizatori Parade ponosa“, poruka je predsednice EP koju je pročitao Bilčik uoči početka šetnje.

Učesnik Evroprajd šetnje bio je i ambasador SAD Kristofer Hil koji je reporterki N1 rekao da je za sve važno što je došlo do šetnje.

„Svi mi smo braća i sestre, i Božja deca, i treba da budemo zajedno u ovome“, rekao je Hil za N1.

Istakao je da je današnji dan važan za jednakost, ali i za celu Srbiju, i da je sve vreme bio optimista da će do današnje šetnje ipak doći.

Upitan o izjavama ministra policije Aleksandra Vulina o pritiscima Zapada da se Evroprajd šetnja održi, Hil je rekao da radije ne bi komentarisao Vulinove izjave, i da se nikada nije slagao sa bilo čim što je on rekao.

Na bulevaru Kralja Aleksandra kod Ustavnog suda, nekoliko protivnika Evroprajda koji su nosili krstove uspelo je pre šetnje da prođe kroz kordone policije. Oni su gazili i pljuvali na LGBT zastavu koja je položena na kolovoz, odatle ih je ispratila policija.

Šarada za odabrane?

Reporter Autonomije javio je da je novinarima bio otežan pristup zgradi Ustavnog suda, jer su svi morali da prođu kroz nekoliko policijskih kordona.

Mnogi građani koji su došli iz drugih gradova danas u Beograd požalili su se da uopšte nisu uspeli da se probiju kroz policijske kordone i barikade do mesta održavanja šetnje.

Mnogi gosti iz inostranstva morali su da odustanu od Prajda i da se u nebezbednim uslovima vrate u hotele i stanove u kojima su smešteni.

„Ovo nije Prajd, ovo je šarada za odabrane“, prokomentarisao je jedan Novosađanin koji je bezuspešno pokušavao da se pridruži Prajdu i usput, kako je rekao, nailazio na „horde sa kapuljačama i motkama“.

Na ulicama Beograda na trasi šetnje uglavnom je bilo mirno, a protivnici Evroprajda okupljeni su u Crkvi svetog Marka kod Tašmajdana. U jednom trenutku jedan mladić je potrćao ka učesnicima šetnje ali su ga pripadnici policije brzo savladali.

Grupa protivnika Europrajda izazvala je oko 17 časova incident u blizini Veterinarskog fakulteta u Beogradu kada je prema kordonu policije bacila više upaljenih navijačkih baklji i topovskih udara.

Policija je potisnula grupu mladića prema Autokomandi i prema parku u blizini Hrama svetog Save.

(Autonomija, N1, Foto: Vojin Ivkov)