Skip to main content

Varga: Putin računa na “Orbanovu Srbiju”

Jugoslavija 17. sep 2022.
3 min čitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje teških šest i po meseci meseci i ne laka zima, do marta naredne godine i zato učvršćuje lične odnose sa susednom Mađraskom odnosno njenim premijerom Viktorom Orbanom, budući da se od te zemlje očekuje pomoć i saradnja tokom narednog perioda.

Vučić je u petak Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Dvojica zvaničnika su u obraćanju medijima ukazala na bliskost dva naroda i dogovor da se saradnja stostruko poveća bez gubljenja vremena na birokratske procedure.

„Hvala što ste i u ovim mesecima kada svi gledaju sebe pomogli Srbiji da lakše preživi ovu dugu i hladnu zimu“, poručio je Vučić nakon ceremonije uručivanja ordena i dodao je da Srbija i Orbanova kuća.

Orban je naveo da orden shvata kao „nagradu“ za ono što će tek uraditi za Srbiju a ne za ono što je dosad uradio.

On je podsetio na pismo Ištvana Sečenjija upućeno knezu Miloši Obrednoviću u kojem je napisao da su interesi Srbije i Mađarske toliko povezani i isprepletani da hteli ili ne moramo biti prijatelji.

Svečanu atmosferu prekinulo je pitanje RTS upućeno Orbanu da prokomentariše odluku Evropskog parlamenta koji je osudio namerne i sistematske napore mađarske vlade da potkopa evropske vrednosti i zahtevao da Brisel pokaže rezultate u procesu koji se vodi protiv Mađarske.

To je iznerviralo Vučića, koji je najpre dobacio sa: “Ja, ne verujem”.

Orban je odgovorio da je reč o vicu, koji čak nije ni smešan, već, kako je rekao, dosadan.

Vučić je bio veoma oštar, pa je svom gostu iz Mađarske ispričao kako doživljava rad RTS.

“Kao što vidite, dragi prijatelju, kod nas i javni servis, koji je makar formalno u državnoj sredini, i pripada tom kvazi liberalnom bloku kojem uvek morate da se pravdate za odluke EP i svega drugog”, rekao je Vučić.

On je naveo da im se odavno ne pravda, „pošto o nama pišu iste te stvari i pojma nemam šta o nama pišu“.

„I danas i sutra su opet ovde da nam drže predavanja i pridike i pretpostavljam da će nastaviti to radi. Posebno oni koji imaju 0,7 odsto glasova u svojim zemljama. Ti su naročiti specijalci da mi objasne kakva je situacija u mojoj zemlji gde ja dobijam 60 odsto glasova. Pošto oni sa 0,7 odsto glasova najbolje znaju kakva je situacija u mojoj zemlji. I to sam preterao, ovaj stručnjak što nam dolazi on više nema ni 0.7 procenata. On sad ima između 0.5 i 0.6 odsto. Sa ovih 0.7 sam ga počastio. On dolazi da nam drži predavanja ”, rekao je Vučić.

Borisa Vargu, politikologa i novinara pitali smo za komentar scene sa RTS, sve čvršće zbližavanje Vučića i Orbana i kako će na to gledati iz EU s obzirom na to kako se mađarska percipira u Uniji.

– Mađarska postaje uzor Srbiji, a Orban uzor Vučiću. Međutim, ne zato što Budimpešta poštuje visoke standarde liberalne demokratije i duh zapadnih evropskih vrednosti. Već suprotno, zato jer je Orbanova Mađarska članica EU, koja je razvila autokratske i nedemokrtaske vrednosti. Ona je uzor Srbiji kako graditi politiku na populizmu, tradicionalizmu i revizionizmu – naveo je Varga.

Prema njegovim rečima, skandalozne presude za rehabilitaciju Kalabića, prati unošenje Hortijeve biste u mađarski parlament.

– I Orbanovo rusofilstvo i antievropejstvo je od strane EU na neki način tolerisano. A to je sve što trenutno potreno naprednjačkoj Srbiji – da bude blizu EU, a da slobodno gaji antizapadnjaštvo. Da je u pregovorima o članstvu u EU, a da ne uvede sankcije Rusiji. Da Beograd i dalje balansira između Brisela i Moskve, kao Budimpešta. Vučić traži novi oblik stabilokratije, jer se nestaje postojeći stvoren na relaciji Tramp-Merkel-Putin – ukazuje naš sagovornik.

On dodaje da je ranije Vučić za uzor imao još dva autoriteta, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

– Međutim, putinofilija bi ga trenutno mogla koštati zapadne podrške, a Erdogan je u specifičnoj poziciji u kojoj nikada neće biti Srbija, ni njen predsednik. Erdogan je zapadu potrebni despot. Vučić će slediti ne samo politiku Orbana, već i svih sličnih lidera čije su države članice EU, a imaju prirodu populista, autokrata, nacionalista, antievropejaca, jer to su vrednosti koje istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su politički jako prisutna u Srbiji. Mediji pod kontrolom vlasti su takođe dugo radili da stvore takvo društvo – kaže on.

Kako zaključuje, i Putin računa na takvu Orbanovu Srbiju, da uloži poslednje atome snage za političku destabilizaciju i „drugi, hibridni front“ u Zapadnoj Evropi, čije su šanse svakim danom sve manje.

(Danas, Foto: N1)