Skip to main content

Platforma Tri slobode: Sve osim garancije bezbednosti ‘EuroPride 2022’ je poraz države

Građani 29. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Šteta je već naneta stvaranjem predstave ljudska prava ne zavise od zakona, već od volje državnih funkcionera"

Platforma „Tri slobode“ pozvala je danas nadležne institucije Srbije da jasno i nedvosmisleno garantuju bezbedno održavanje „EuroPride 2022“, zakazano za 12-18. septembar.

Građanske inicijative su saopštille da „javne poruke“ predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i mandatarke za nove vlade, Ane Brnabić, o nemogućnosti održavanja te manifestacije iz bezbednosnih razloga, ne predstavljaju „odluku države“, već nezakoniti pritisak na nadležnu instituciju (MUP) da zakazano okupljanje zabrani, „što stvara porazan utisak da država nije u stanju da obezbedi čak ni fizičku sigurnost svojih građana“.

„Nezavisno od toga da li se kao merodavna uzme najava predsednika Republike da će ova manifestacija biti ‘odložena ili otkazana’, ili izjava mandatarke za sastav nove Vlade da je u pitanju samo ‘molba organizatorima’, manipulacija ovog pitanja stavljanjem u kontekst ugrožavanja državne bezbednosti i energetske krize, podriva osnovna ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, uključujući i pravo građana i građanki na slobodu mirnog okupljanja“, upozorava se u saopštenju.

Podseća se da se ljudska prava i slobode mogu ograničavati samo iz razloga propisanih Ustavom, u zakonom propisanoj proceduri, „za šta u ovom slučaju ni predsednik Republike, kao ni mandatarka, nemaju nikakva ovlašćenja“.

„Svaka izjava državnih zvaničnika kojom se obeshrabruje organizacija javnih okupljanja, predstavlja neopravdano zadiranje u ovu slobodu. Bez obzira da li će nadležni državni organ doneti rešenje o zabrani ‘EuroPride 2022’, šteta je već naneta stvaranjem predstave među građanima da njihova ljudska prava ne zavise od jasno propisanih i predvidivih procedura i zakona, već od nepredvidive i promenljive volje nenadležnih državnih funkcionera„, konstatuje se u saopštenju.

Među potpisnicima platforme „Tri slobode“ su i Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za ljudska prava, Fondacija Slavko Ćuruvija i drugi.

(Beta)