Skip to main content

Nemački kancelar: U EU treba da uđu Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija i eventualno Gruzija

Info 29. авг 2022.
< 1 min čitanja

Šolc je predložio i prelazak na većinsko glasanje o spoljnoj politici EU, ali i o drugim oblastima

Nemački kancelar Olaf Šolc podržao je u Pragu proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, ali i reformu Unije tako da zbog sve većih razlika među članicama postepeno pređe na većinsko odlučivanje u spoljnoj ili poreskoj politici.

„U EU bi trebalo da uđu zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i eventualno Gruzija. U tako proširenoj Uniji povećavaće se razlike među članicama o njihovim političkim interesima, ekonomskom uticaju i socijalnim sistemima“, upozorio je kancelar na predavanju na Karlovom univerzitetu na temu „Budućnost Evrope“.

Šolc je upozorio da će sa prijemom svake nove članice rasti rizik da neka od članica posegne za vetom i spreči tako ostalim članicama razvoj.

„Predložio sam zato postepeni prelazak na većinsko glasanje o spoljnoj politici, ali i o drugim oblastima, kao što je poreska politika, a potpuno sam svestan da će to imati posledice i po Nemačku“, rekao je češkim studentima Šolc, javlja češka javna televizija ČT.

Kancelar je kazao da je Nemačka potpuno promenila kurs od napada Rusije na Ukrajinu i da će Berlin pomagati Kijev koliko god to bude bilo potrebno.

Nemački kancelar je takođe predložio da Evropa napravi svoj sistem protivvazdušne odbrane jer „to bi bio bezbednosni doprinos za celu Evropu i bio bi efikasnije i jeftiniji nego kada ga svaka zemlja gradi o svom trošku sama“, rekao je Šolc.

(Beta)