Skip to main content

Plakati sa likom aktiviste izlepljeni po Futogu

Građani 30. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Potpisuje ih grupa "Futožani 21410" sa grbom lobanje"

Plakati sa likom futoškog aktiviste Dalibora Ćalića izlepljeni su po ovom naselju.

Na plakatima je napisano „sportski pozdrav“ uz crtež aktiviste i LGBT+ motive.

Potpisuje ih grupa „Futožani 21410“ sa grbom lobanje.

Ćalić za 021.rs kaže da je ovo sraman i huliganski čin.

„Osećam se ugroženo, porodica mi je uznemirena. Pretpostavljam da je povod moja objava od pre dva, tri dana sa slikom našeg vatrogasnog tornja u Futogu, gde je isti taj potpis sa porukom ‘Kad se vojska na Kosovo vrati’ i nacrtanom pokrajinom Kosovo. Tu je bila malo žešća rasprava ispod tog posta“, objašnjava aktivista Futoške inicijative.

On je kritikovao grafit, jer mu je, kako kaže, bilo neprimereno.

Ćalić navodi da planira da podnese prijavu policiji.

„Ne znam ko su ti ljudi koji su to uradili. Ali idem do policije da prijavim to, pa ćemo videti kakav će biti ishod“, zaključuje on.

Bravo: Nadležni da reaguju na targetiranje aktiviste

Građanski pokret Bravo! zatražio je danas od policije i tužilaštva da adekvatno reaguju, da pronađu i sankcionišu one koji su u Futogu izlepili plakate sa likom aktiviste Dalibora Ćalića.

U saopštenju tog pokreta navodi se da oni stoje uz Dalibora i svaku građanku i građanina „koji su na meti zbog svog stava i javnog delovanja“, a svim građanima i aktivistima upućen je poziv na solidarnost.

„Etiketiranje, govor mržnje, minimum spremnosti i sposobnosti da se drugo i drugačije mišljenje čuje i uvaži, naša je konstanta. U isto vreme, institucije ne reaguju na slučajeve napada i ugrožavanja bezbednosti“, dodaju u saopštenju.

Podseća se i da je pre nekoliko dana na meti bila Marija Vasić, antifašistička aktivistkinja, kao i da su se sami aktivisti GP Bravo! više puta našli na meti napada „koji dolaze iz istih krugova“.

(Radio 021/Autonomija, foto: Dalibor Ćalić)