Skip to main content

Peticija protiv spomenika fašistima

Izdvajamo 14. авг 2022.
< 1 min čitanja

Petnaest političkih organizacija, udruženja građana i koalicija, uz podršku brojnih pojedinaca, pokrenulo je peticiju kojom se traži ukidanje Odluke o podizanju sramnog spomenika „nevinim žrtvama 1944/45.“ u Novom Sadu, na uglu ulica 1300 kaplara i Ive Andrića.

Akcija prikupljanja potpisa podrške kreće u ponedeljak, 15. avgusta, a štandovi na kojima će građani i građanke moći da daju svoj potpis podrške ovoj inicijativi biće postavljeni na deset lokacija, u svim delovima grada, saopšteno je danas iz novosaskog odbora stranke Zajedno, jedne od potpisnica ove inicijative.

Peticiju pokrećemo revoltirani činjenicom da se na spisku žrtava, koji čini deo spomeničke dokumentacije, pored imena stvarnih žrtava nalaze brojna imena nalogodavaca, saučesnika i izvršilaca Novosadske racije i drugih stravičnih zločina počinjenih u okupiranoj Bačkoj i Novom Sadu 1942. godine, kada je hiljade ljudi mučki ubijeno – navodi se u saopštenju. Ocenjuje se i da na taj način gradske vlasti podižu spomenik fašistima i krvnicima, te relativizuju zločine počinjene u godinama okupacije, krše zakon, afirmišu ideologiju zla i rugaju se stvarnim žrtvama i njihovim porodicama.

-Gradskim vlastima poručujemo: protiv ovakvog spomenika borićemo se svim raspoloživim institucionalnim sredstvima. Ukoliko inspiratori i pokretači sramne ideje predvođeni Milošem Vučevićem i Ištvanom Pastorom ne prihvate jezik razuma i zakona i ne odustanu od postavljanja sramnog spomenika, suočiće se sa otporom na ulicama Novog Sada. Jer, kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost – navodi se u saopštenju.

Organizacije potpisnice apela i peticije su: Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Omladinsko-studentska akcija – OSA, Savez antifašista Vojvodine, ZAJEDNO!, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Studentska reakcija, Udruženje antifašista Novog Sada, Zelena mreža Vojvodine, Pokret za preokret, Most solidarnosti, Društvo studenata Filozofskog Fakulteta, Vojvođanska politikološka asocijacija i Antifašistička koalicija.

(Autonomija)