Skip to main content

„Ateisti Srbije“: Uhapsiti Nikanora zbog poziva na oružane napade

Vojvodina 14. авг 2022.
2 min čitanja

Udruženje građana „Ateisti Srbije“ kritikovalo je danas ponašanje Veljka Bogunovića, episkopa banatskog SPC Nikanora i njegovu pretnju izrečenu učesnicima predstojećeg Europride-a. Komentarišući osudu koja je stigla od strane poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, „Ateisti Srbije“ su ocenili da nema nikakve potrebe da se podilazi „nazadnosti SPC“ i umekšava kritika isticanjem navodne autonomije iste.

-Ako neko želi da bude „autonoman” od civilizacije, pristojnosti i zakona, onda mu nije mesto u javnosti i društvu. Ako neko može da izmišlja „verska osećanja” kao izgovor za mržnju, zatucanost i pozive na nasilje, onda granica, crvena linija mržnje i nasilja koja se ne prelazi zaista više ne postoji i sve može biti izgovor – istakli su „Ateisti Srbije“ u svom saopštenju.

Ocenili su da je predsednik Republike bio još blaži u osudama i podsetili da je rekao da je on lično protiv Prajda, poručivši mu da Bogunović nije vređao sebe već da je „direktno, eksplicitno i brutalno pretio LGBTQ populaciji“, kao i da je relativizacija takvog ponašanja ružna i nemoralna.

-Impliciranje da je gospođa Brnabić nekad možda ipak unižavala SPC, kao pokušaj uravnotežavanja ovog izliva mržnje i zatucanosti episkopa Bogunovića, neprimereno je. Lično protivljenje Prajdu pak, gospodina Vučića svrstava u onu nazadnu, primitivnu i homofobnu mračnu pećinu društva, zajedno sa Bogunovićem i njihovim istomišljenicima. Neprekidno insistiranje na gotovo prinuđenosti da istoleriše neželjeni Prajd na ulicama Beograda, gospodina Vučića oslikava kao neiskrenog, slabog i primitivnog, a ne kao kosmopolitu koji gleda u budućnost – poručuju iz udruženja „Ateisti Srbije“.

Ateisti stoga eksplicitno i direktno zahtevaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova privede, a nadležno tužilaštvo podigne optužnicu protiv Veljka Bogunovića, poznatog i kao „episkop banatski, gospodin Nikanor”, a zbog pozivanja na oružane napade na pripadnike LGBTQ populacije, u skladu sa čl. 138. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

-Prekinite da podilazite hirovima i histerijama visokih predstavnika SPC, te da im iskazujete apriorno poštovanje koje nikada i ničim nisu zaslužili. Štaviše, počnite napokon da ih tretirate po zakonima ove zemlje, onako kako je jedino ispravno, dozvoljeno i primereno – zaključuje se u saopštenju „Ateista Srbije“.

(Autonomija, Foto: N1)