Skip to main content

Pešić: Ustav odvojio poslanike od građana

Građani 26. maj 2010.
< 1 min čitanja

Poslanica Liberalno-demokratske partije u Skupštini Srbije Vesna Pešić izjavila je danas da je uvođenje institucije blanko ostavki dovelo do toga da poslanici više ne znaju sa kakvim se problemima suočavaju građani.
Pešićeva je na tribini o učešću građana u društvenom životu kazala da je Ustav kroz svoje odredbe dao slobodu partijama da određuju ko će biti poslanici i ocenila da je “apsurdno” da je od 250 poslanika u Skupštini Srbije, njih 60 iz samog centra Beograda.
“Istovremeno, neke oblasti u Srbiji nemaju svog predstavnika u parlamentu”, navela je Pešićeva.
Ocenila je da Poslovnik o radu skupštine dodatno uskraćuje prava poslanika, jer ih onemogućuje da postavljaju poslanička pitanja i učestvuju u raspravi bez prethodnog odborenja šefa poslaničke grupe.
Prema njenim rečima, mehanizmi neposredne demokratije u Srbiji, poput prava na predstavke građana i prava na peticiju, su na veoma niskom nivou.
“Građanske peticije su osamdesetih godina u Srbiji mnogo više nego danas potresale državne strukture, iako je tada na vlasti bio nedemokartski režim”, kazala je Pešićeva.
Ona je ocenila da danas u Srbiji “vlada potpuna tupost” u odnosu na ono što građani imaju da kažu kroz političke peticije.
Navela je da Odbor Skupštine Srbije za peticije i predloge nije održao ni jednu sednicu od 2007. godine, tako da niko nije ni mogao da razmatra žalbe građana koje pristižu u parlament.
Prema njenim rečima, na dnevni red Skupštine Srbije nikada nije stavljen ni jedan od zakonskih predloga nevladinih organizacija, kao ni jedan predlog zakona koji je uptila Skupština Vojvodine.
Ocenila je da je pozitivno što su u nekoliko gradova Srbije, uz pomoć američkog Nacionalnog demokratskog instituta, otvorene kancelarije za uspostavljanje komunikacije između građana i poslanika.
Tribinu u Skupštini Vojvodine organizovao je Komitet pravnika za ljudska prava iz Beograda uz podršku nemačke fondacije “Hajnrih Bel”.

(Beta)