Skip to main content

Mađari zajedno i na republičkim izborima

Info 14. феб 2008.
3 min čitanja

Ištvan Pastor Mađarska koalicija, čiji je predsednički kandidat Ištvan Pastor osvojio oko 93.000 glasova, je opstala i u istom sastavu: Savez vojvođanskih Mađara – Demokratska stranka vojvođanskih Mađara – Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, izlazi i na predstojeće pokrajinske i lokalne izbore, zakazane za 11. maj. Nakon što su se čelnici koalcije, na sastanku u Bečeju, usaglasili da, i pored nekih razlika u shvatanju politike, ostanu na okupu, dogovoreno je i formiranje radnih grupa; koje će se pozabaviti konkretnom predizbornom platformom. Pored toga, ova međustranačka tela će poraditi na izradi još dva dokumenta, koji se tiču mađarske autonomije i ideje objedinjenja većinsko mađarskih opština u jedinstveni upravni okrug na severu Vojvodine.

– Postigli smo saglasnost da onih 12 tačaka za koje se naš kandidat zalagao u predsedničkoj kampanji čine osnovu predizbornog programa Mađarske koalicije za vreme pred nama, uz direktnije ukazivanje na naše viđenje aktuelnih problema u Vojvodini i implementiranje desetak naših najvažnijih, konkretnih ciljeva kada su u pitanju izbori na lokalu – izjavio je za „Dnevnik“ lider DSVM-a Andraš Agošton.

– Osim toga, uz predizborni program, Mađarska koalicija će izraditi i dva posebna, mada i te kako povezana, dokumenta. Prvi će se, na osnovu načela koja su dogovorena s Demokratskom strankom, odnositi na zauzimanje zajedničkog stava po pitanju mađarske autonomije i na čelu radne grupe koja će se time baviti će biti republički poslanik SVM-a Laslo Varga. Drugi dokument će se baviti razradom naše ideje o objedinjavanju opština s većinsko mađarskim stanovništvom na severu Pokrajine u jedan upravni okrug.

Podsećamo da se radi o devet opština, od kojih su neke trenutno u Severnobačkom a neke u Severnobanatskom okrugu, za koje MK smatra da razdeljuju mađarski nacionalni korpus, jer ova nacionalna zajednica u većini njih čini većinsko stanovništvo. U pitanju su opštine: Ada, Čoka, Mali Iđoš, Kanjiža, Bečej, Bačka Topola, Novi Kneževac, Senta i Subotica, koja je već viđena i kao potencijalni administrativni centar takvog okruga, iako Mađari u njoj čine samo trećinu populacije. Međutim, nakon obelodanjivanja sporazuma MK – DS, potpredsednik demokrata Bojan Pajtić je za naš list potvrdio da je bilo reči o eventualnoj izmeni granica postojećih okruga, ali je decidno odbacio mogućnost koncentracije svih „mađarskih“ opština u jednu upravnu celinu.

Kada je reč o pokrajinskim izborima, Mađarska koalicija će se zalagati za dinamičniji ekonomski razvoj Vojvodine, a naročito opština u kojima Mađari čine značajan udeo u lokalnom stanovništvu, za zabranu veštačke promene nacionalnog sastava opština i uvođenje sistema proporcionalnog zapošljavanja u državnim institucijama, kao i za očuvanje identiteta manjinskih zajednica i ravnopravnost i vraćanje imovine njihovim crkvama. Takođe, MK se zalaže za ostvarenje pune autonomije Vojvodine sa zakonodavnom, sudskom i izvršnom vlašću, za reformu sistema lokalnih samouprava i proširenje njihovih nadležnosti, kao i za uvođenje garantovanih poslaničkih mesta za predstavnike manjinskih zajednica, u čemu je SVM i ranije imao podršku DS-a kao jednog od dva koaliciona partnera trenutno vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine.

– Dogovor s DS-om shvatamo kao političku saradnju oko glavnih ciljeva Mađarske koalicije, ali to ne znači da u našem predizbornom programu neće biti načete i neke teme o kojima nije bilo reči tokom razgovora s demokratama. Drugim rečima, mi ne zatvaramo mogućnost teritorijalne autonomije za vojvođanske Mađare u budućnosti i primili smo k znanju da se lider DZVM-a Šandor Pal i dalje za to zalaže. Međutim, imajući u vidu da razgovori o Kosovu još nisu završeni, taj plan u ovom trenutku nećemo razrađivati i čekaćemo da vidimo kakva će konkretna rešenja za očuvanje svog identiteta izboriti Srbi na KiM tokom tih razgovora, jer se DSVM dugo zalaže za sistem reciprociteta kada su manjinska prava u pitanju. U međuvremenu ćemo razrađivati konkretan model personalne autonomije za Mađare u Pokrajini, koja će biti sastavni deo naše predizborne platforme – istakao je Agošton.

„Dnevnik“ podseća da se ni u Pastorovom predsedničkom programu teritorijalna autonomija za Mađare u Vojvodini nije eksplicitno pominjala, ali se ona, između redova, nazire u stavu MK prema kosovskoj krizi. Naime, ova koalcija očekuje da će srpska manjina na Kosovu u perspektivi dobiti teritorijalnu autonomiju i očekuje da se sve eventualne pogodnosti, koje po pitanju zaštite manjinskih prava, proizađu iz rešavanja statusa Kosova, budu prilagođene domaćem zakonodavstu i garantovane svim nacionalnim zajednicama u Srbiji. S druge strane, iz DS-a, s kojim je MK svakako utanačila određeni vid dobre međustranačke saradnje u vreme potrebe da Mađari podrže predsedničku kandidaturu Borisa Tadića, svojevremeno je poručeno da oni nikada neće pristati na teritorijalnu autonomiju po etničkom principu.

Nema udruživanja s nedemokratama

Članice Mađarske koalicije su u prethodnom periodu različito birale postizborne partnere, pa tako SVM u Banovini tvori koaliciju s DS-om i LSV-om, dok je DZVM u Bečeju na vlasti uz pomoć SRS-a.
– Mađarska koalicija će na pokrajinske i lokalne izbore izaći jedinstveno i samostalno, bez udruživanja s nekim drugim političkim strankama i grupacijama, ali smo svakako otvoreni za postizborne koalicije. Međutim, mislim da je naše opredeljivanje za podršku predsedničkom kandidatu DS-a Borisu Tadiću jasno stavilo do znanja da ćemo se posle izbora zalagati za iznalaženje partnerskih aranžmana sa strankama koje na izborima pokažu „težinu“ i demokratski karakter – poručio je Andraš Agošton.

A. Grubeša, Dnevnik