Skip to main content

Ponovo radi Skupština Vojvodine!

Info 14. феб 2008.
4 min čitanja

Nakon što su bezmalo pola godine bili na pauzi, pokrajinski poslanici trebalo bi početkom marta ponovo da se okupe. Takve najave, naime, stižu i iz Skupštine Vojvodine i iz Izvršnog veća Vojvodine, u čijem se resornom sekretarijatu, kako nam je potvrđeno, obavlja finalno peglanje nacrta budžeta za 2008. godinu. – U martu će svakako biti sednice, samo je pitanje da li će biti jedna ili dve – izjavio je juče našem listu predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš. Neko vreme „trn u oku“ ostatka vladajuće koalicije zbog svojih manevara oko nezakazivanja sednica, zbog čega je letos pokrenuta inicijativa za izmenu Poslovnika Skupštine Vojvodine, Kostreš sada izražava spremnost da odmorne poslanike okupi čak dva puta u jednom mesecu.

– Očekujem da iz Izvršnog veća uskoro stigne zahtev za održavanje sednice na kojoj će biti usvojen budžet za 2008. godinu i čim stigne, sednicu ću zakazati u roku od deset dana. Ukoliko PIV, pak, bude čekao krajnji rok za usvajanje budžeta, dakle sam kraj marta, moj je predlog da početkom marta održimo sednicu na kojoj će se naći sva važnija pitanja, pa bismo o budžetu mogli na miru da raspravljamo na posebnoj sednici – naveo je predsednik Pokrajinske skupštine.

Iako mnogi ocenjuju da su predsednički izbori umnogome smirili tenzije u vojvođanskoj koaliciji, čak se pominjala rehabilitacija odnosa, ti odnosi jednostavno ne mogu da do kraja budu lišeni „sportskog duha“. Naime, šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini Vojvodine Dragoslav Petrović tvrdi da će sednica biti održana u prvoj nedelji marta i da je predsedniku Skupštine već upućen zahtev da sednicu, na kojoj će se poslanici raspravljati o ovogodišnjem budžetu, zakaže u tom terminu.

– Taj termin dogovoren je unutar koalicije – izričit je Petrović u izjavi “Dnevniku”, navodeći da budžet najverovatnije neće biti jedina tačka dnevnog reda. – Ako se ne računa sednica u avgustu, kada je praktično bilo reči samo o rebalansu budžeta, poslednja sednica Pokrajinske skupštine s iscrpnim dnevnim redom održana je još u maju, i u međuvremenu su se nagomilale teme o kojima mora da odlučuje Skupština.

On, međutim, nije mogao da potvrdi da li će DS ponovo predložiti raspravu o izmeni skupštinskog Poslovnika, navodeći da se o tom pitanju u DS-u još nisu izjasnili, kao ni u samoj koaliciji. Ipak, Petrović podseća na to da je predlog za izmenu Poslovnika prošao proceduru u skupštinskim odborima, tako da ne vidi zašto se poslanici o tome ne bi izjasnili po povratku s polugodišnjeg raspusta. Raspusta i po!

– Nemam ništa protiv toga da se na dnevnom redu nađe i izmena Poslovnika, mada mislim da od toga ima mnogo važnijih tema za raspravu – uzvraća Kostreš.
Ukoliko se ta tačka ipak nađe na dnevnom redu i na kraju bude usvojena, Poslovnik će predviđati da pravo zakazivanja sednica imaju i potpredsednici parlamenta, uz obavezu da to učine u roku od deset dana od podnošenja inicijative 25 odsto poslanika ili Izvršnog veća.

Po važećem Poslovniku, naime, pravo zakazivanja sednica pripada isključivo predsedniku Skupštine, ali je ta odredba, kako to već kod nas biva, postala zrela za izmenu tek letos, prilikom čuvenog spora unutar vladajuće koalicije. Podsećanja radi, Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara bezuspešno su tada pokušavali da iznude zakazivanje sednice na kojoj bi se raspravljalo – a verovali su i da bi bio usvojen – o predlogu da se manjinskim zajednicama u Vojvodini zagarantuju mesta u pokrajinskom parlamentu.

Na poslednjoj sednici Skupštine Vojvodine, održanoj 22. avgusta 2007(!) očigledno iznuđena inicijativa za izmenu Poslovnika ipak nije bila uvršćena u dnevni red. Kostreš je tada obrazložio da predlog za izmenu Poslovnika, koju su najviše gurale demokrate, nije bio dostavljen na vreme.
Toliko vremena bez održane sednice Pokrajinske skupštine za javnost je bila dovoljna potvrda da se partneri u koaliciji tek uzajamno trpe, mada je bilo i spekulacija o tome da sednica u proteklom vremenu nikome nije ni odgovarala: od kratkih živaca ko zna na šta bi to sve ispalo…

Kostreš, međutim, ne smatra da je „skupštinski post“ posledica odnosa unutar koalicije, već, kako je rekao, situacije u društvu:
– Od avgusta su stalno bile prisutne tenzije oko datuma održavanja izbora, pokrajinskih i predsedničkih, pa oko Kosova, i to je sve uticalo na rad Skupštine – objašnjava spiker Pokrajinske skupštine. – Istine radi, niko od ovlašćenih predlagača u međuvremenu nije ni tražio održavanje sednice.
I dok mu sadašnji odnosi s koalicionim partnerima nisu sporni, Kostreš nad buduće, iz opreznosti, stavlja znak pitanja.

– Očigledno je da imamo različita politička mišljenja o pitanjima poput imovine Vojvodine i njenog ustavnog položaja. Razlike u mišljenju su normalne, jer da ih nema, bili bismo svi u jednoj stranci, ali je očigledno da, recimo, pitanje imovine nije svima prioritet, ali i da se niko osim LSV-a nije pobunio zbog prodaje NIS-a. Da li će neko od tih pitanja u budućnosti uticati na naše odnose, pokazaće vreme – navodi Kostreš.

Za Petrovića, tu nema dileme, minulo vreme bilo je obeleženo krizama u koaliciji – da ne idemo dalje od one izazvane letos zbog (ne)zakazivanja sednica – ali ipak ističe da to nikad nije imalo ozbiljnog uticaja na efikasnost pokrajinske administracije u sprovođenju programa PIV-a.
– Koalicija u ovom trenutku funkcioniše na zadovoljavajućem nivou. Dajem joj jaku osmicu – kaže Petrović, inače univerzitetski profesor, napomenuvši da tom ocenom, međutim, nije obuhvaćena i revnost pri zakazivanju sednica.
O tome će, kanda, svoju ocenu dati neko drugi.

Budžet težak 55 milijardi

Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić potvrdio nam je da će predlog budžeta za 2008. godinu biti spreman da početkom marta bude predočen poslanicima. Po njegovim rečima, pokrajinska kasa za ovu godinu biće teška oko 55 milijardi dinara.
– Kažem okvirno, zato što je izrada nacrta u završnoj fazi, obavljamo još neke proračune, tako da ćemo nakon toga znati i tačan iznost budžeta za 2008 – naveo je Đukić.

Denis Kolundžija, Dnevnik