Skip to main content

Pećanin: Cilj režima Aleksandra Vučića je jasan – pretvaranje Crne Gore u Republiku Srpsku sa izlazom na more

Jugoslavija 09. avg 2022.
2 min čitanja

Veličanjem ratnih zločinaca i potpisivanjem takozvanog Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije, mijenja se antifašistički karakter Crne Gore, ocijenio je advokat i novinar iz Sarajeva Senad Pećanin za Gradsku RTV. Navodi kako premijer Abazović, i lideri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, na taj način žele da sprovedu ideološko-istorijsku transformaciju Crne Gore.

Vijest da je u selu Gornje Zaostro kod Berana Crkva Srbije održala parastos Draži Mihajloviću i Pavlu Đurišiću, četničkim vođama direktno odgovornim za masovne pokolje civila i druge zločine u Drugom svjetskom ratu, ne treba da čudi i može da iznenadi samo krajnje neupućene.

Crkva Srbije, preko ekspozitura u Crnoj Gori, nastavlja da veliča četnike. Episkop budimljansko-nikšićki Metodije Ostojić blagosiljao je juče prisutne, u selu Gornje Zaostro kod Berana, koji su nosili majice sa mrtvačkim glavama, ukrštenim kostima i likom Vladimira Putina. Takvom kostimografijom samo su potvrdili namjeru okupljanja. Za advokata Senada Pećanina to nije iznenađenje.

“I ovaj događaj samo je jedan mali od mnogobrojnih poteza koje režim Aleksandra Vučića sprovodi u Crnoj Gori radi realizacije svog strateškog cilja. A taj cilj je jasan: pretvaranje Crne Gore u Republiku Srpsku sa izlazom na more. Da bi se taj projekat realizirao neophodno je bilo postulirati Crkvu Srbije kao ključnog agenta za historijsko-ideološku transformaciju Crne Gore”, smatra Senad Pećanin.

Taj zadatak, dodaje, zahvaljujući Dritanu Abazoviću, Niku Đeljošaju i albanskom premijeru Ediju Rami, te političkim akterima u Demokratskom frontu, te koncernu Vijesti i mnoštvu drugih medija koje u Srbiji i Crnoj Gori finansira Aleksandar Vučić, za sada se veoma uspješno realizuje, sa potpisivanjem kriminalnog temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije

A sa potpisivanjem takvog ugovora i veličanjem ratnih zločinaca mijenja se, kaže Pećanin, antifašistički karakter Crne Gore.

“Taj posao je praktično dovršen u ostatku “Srpskog sveta” ili “Otvorenog Balkana”: rehabilitacija ratnog zločinca Nikole Kalabića u Srbiji putokaz je za nastavak istog procesa koji čeka Crnu Goru. U Srbiji i bh. entitetu Republici Srpskoj više ne postoji niti jedan praznik kojim se njeguju uspomene na antifašistički, partizanski pokret. Ne samo da se slave Draža Mihajlović i Milan Nedić, već je na javnoj sceni već uveliko rehabilitiran i Dimitrije Ljotić”, ističe.

Samo krajnje neupućene, dodaje, može iznenaditi četnički skup iz sela Gornje Zaostro kod Berana, gdje su popovi Crkve Srbije održali parastos Draži Mihajloviću i Pavlu Đurišiću – četničkim vođama direktno odgovornim za masovne pokolje civila i druge zločine u Drugom svjetskom ratu.

“Uspomene na heroje antifašističkog, partizanskog otpora, poput Koče Popovića, su već odavno u ilegali, a ovdje će se u istom položaju ubrzo naći i uspomena na Ljuba Čupića i druge heroje antifašističkog ponosa Crne Gore. Naravno, sve to ukoliko pad aktuelne vlade i rezultat narednih izbora ne omogući radikalan prekid potonuća Crne Gore u četnički “Srpski svet” kao modifikovani projekat izvorne Garašaninove i Moljevićeve Velike Srbije”, navodi Pećanin.

Sa četničkog skupa kojem su prisustvovala udruženja iz Srbije i entiteta Republika Srpska, poručeno je da će se u selu „obnoviti spomenik Pavlu Đurišiću.

(Gradski portal, Foto: Gradski portal)