Skip to main content

Korać: Nastojanje Beograda da destabilizuje Crnu Goru ide u prilog i ruskoj propagandi protiv crnogorske države i nacije

Jugoslavija 09. avg 2022.
2 min čitanja

Kako se bliži glasanje o nepovjerenju Vladi Dritana Abazovića, beogradski mediji, po već hiljadu puta ponovljenoj matrici navodnih ataka na predsjednika Aleksandra Vučića, plasiraju tezu o tome da se u Crnoj Gori kreira ambijent poput onog koji je prethodio ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. Kome se ovdje prijeti?

Beogradski mediji pod kontrolom predsjednika Aleksandra Vučića, koristeći pojedine političare i propagandiste iz Crne Gore, posljednjih dana pišu o navodnoj fizičkoj ugroženosti premijera Dritana Abazovića.

„Mediji u Crnoj Gori već nekoliko dana apeluju da je bezbednost Dritana Abazovića ugrožena i da mu o glavi rade mafijaške strukture iz ove zemlje. Mediji spekulišu da sve podseća na planiranje atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je uveliko u toku organizacija likvidacije crnogorskog premijera. Kome smeta Dritan Abazović i zbog čega? Koji klanovi su krenuli… konačno žele da se obračunaju sa organizovanim kriminalom u regionu”, glasio je, nedavno, uvod voditeljke Pink televiziije.

Bivši potpredsjednik Đinđićeve Vlade, profesor Žarko Korać, za Gradsku televiziju kaže da su, uoči ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije, slične strukture kreirale upravo obrnutu tezu, nazivajući spijovanjem i izmišljotinama istinsku ugroženost bezbjednosti Đinđića, što je, uostalom, rezultirala tragedijom 12. marta 2003.

“Forma je ista, ali je priča prilično drugačija. Iste osobe to rade, ali je namera drugačija. U slučaju Zorana Đinđića bilo je jasno zašto se to radi; ovde je jasno da Beograd stvara atmosferu, ne unutar Crne Gore, nego se namerno šalju poruke da je Abazović ugrožen”, smatra Korać.

On kaže da je jasno zašto se pravi takva atmosfera.

“Prvo, Srbiji odgovara proizvodnja haosa u Crnoj Gori. Uostalom, neprekidno se piše da vam je propala turistička sezona, da turiste napadaju ajkule, morski psi. Više se smejem, ne mogu to ni da čitam. Dakle, stvara se atmosfera da neko Abazoviću hoće da naudi zbog Temeljnog ugovora i bliskosti sa Srbijom”, ističe.

U istom tonu nastupa i savjetnik potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, Vladimir Pavićević, kako gostovanjima u medijima pod Vučićevom kontrolom, tako i objavama na društvenim mrežama.

„Vrlo dobro znam kako je izgledala atmosfera u Srbiji uoči ubistva Zorana Đinđića. I vrlo dobro vidim kakvu atmosferu u Crnoj Gori danas stvaraju ekstremisti, na čelu sa Milovim DPS-om. Naša je građanska obaveza da spriječimo ekstremizam i nasilje“, napisao je Pavićević na Facebook-u.

S obzirom na ono što su o Vladimiru Pavićeviću, gostujući na Gradskoj televiziji u februaru ove godine, saopštili aktuelni i bivši ministar odbrane Raško Konjević i Predrag Bošković, nije jasno ko je autor pomenute poruke: savjetnik Pavićević ili srpska BIA.

Korać kaže da se ne sjeća da je Pavićević koji, dodaje, očigledno radi za Beograd i često mijenja stranke, toliko branio demokratske principe dok je bio poslanik u Skupštini Srbije.

“Pavićević je već upro prstom. On radi za Beograd, a Beogradu bi veoma odgovarala eliminacija DPS-a, predsednika Crne Gore, ako ne i neke druge stvari na političkoj i javnoj sceni Crne Gore“, navodi Korać.

Nastojanje Beograda da destabilizuje Crnu Goru, zaljučuje Korać, ide u prilog i ruskoj propagandi protiv crnogorske države i nacije.

(Gradski portal, Foto: mc.rs)