Skip to main content

Helikopter MUP-a Srbije sa Porfirijem nije od MVP tražio dozvolu za ulazak u Crnu Goru

Jugoslavija 09. avg 2022.
2 min čitanja

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji je sa Porfirijem ušao u Crnu Goru 3. avgusta kako bi u tajnosti potpisao ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, nije od njih tražio dozvolu za ulazak u našu državu.

“Informišemo vas da ovo Ministarstvo dana 3. avgusta, kao ni pet radnih dana prije tog datuma, nije zaprimilo zahtjev za odobravanje preleta kroz vazdušni prostor i slijetanje na teritoriju Crne Gore helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije od strane Ambasade Republike Srbije u Podgorici”, naveo je državi sekretar Ljubomir Mišurović.

On je to kazao odgovarajući na zahtjev Savjeta za građansku kontrolu rada policije, koji je resor Ranka Krivokapića pitao za informaciju da li je let helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije najavljen diplomatskim putem državnim organima Crne Gore i da li je MVP odobrio taj let.

Da je helikopter MUP-a Srbije bez dozvole sletio na poligon policijskog kampa na Zlatici tvrdi se sa više adresa. Upravo iz tog razloga je šef granične policije Vasko Aković podnio ostavku na tu poziciju.

Iz policije, pak, tvrde da je delegacija Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom Porfirijem, u Crnu Goru ušla u skladu sa odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

“3. avgusta 2022. godine u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, kojim je između ostalog propisan prelazak državne granice van graničnog prelaza, izvršena je kontrola prelaska državne granice pet osoba na području kampa Sektora policije posebne namjene na Zlatici od strane službenika granične policije. Prilikom povratka, granična kontrola izvršena je na Aerodromu Podgorica, a prelazak državne granice je u oba slučaja evidentiran u bazi podataka koja se vodi u Stanici granične policije Aerodrom Podgorica, čiji službenici su vršili predmetnu graničnu kontrolu”, istakli su ranije iz Uprave policije.

Na drugoj strani, vještak za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo Predrag Boljević predao je nedavno Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv premijera Dritana Abazovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina i još šest osoba zbog protivzakonitog ulaska i boravka sveštenika i patrijarha srpskog Porfirija u Crnu Goru.

Inače, Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi provjera postupanje policijskih službenika Sektora granične policije prilikom ulaza i izlaza iz Crne Gore delegacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) 3. avgusta.

Od direktora Uprave policije, Zorana Brđanina, Savjet je zatražio jasno pojašanjenje oko leta helikoptera MUP RS i da li smatra da odobrenje MVP nije bilo neophodno i da li se na konkretnu situaciju odnose odredbe Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Savjet se kod Brđanina interesovao za jasno citiranje propisa koji su omogućili da letilica MUP RS sleti u kamp crnogorske policije, a delegacija SPC uđu u Crnu Goru mimo regularnog i redovnog graničnog prelaza.

“Izjašnjenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina još uvijek nije pristiglo u Savjet kao ni povratna informacija o hitno izdatoj preporuci da Uprava policije, posebnim saopštenjem, reaguje na navode Abazovića u odnosu na policijskog starješinu Vaska Akovića, saopštenim na konferenciji za štampu u Vili Gorica od 4.avgusta, kojima je istog doveo u vezu, bez ponuđenih dokaza, sa tolerisanjem prekograničnog šverca i drugim nezakonitim radnjama”, navodi Savjet.

(Tekst i foto: CdM)