Skip to main content

Pavličić: Izgradnja Žeželjevog mosta kasni iz formalnih razloga

Autonomija 12. мар 2012.
< 1 min čitanja

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je danas da početak izgradnje drumsko-željezničkg Žeželjevog mosta kasni zbog problema sa idejnim projektom mosta, zbog činjenice da projekat treba da se koordinira između više strana, kao i zbog toga što se deo gradilišta nalazi u vodozaštitnom području Petrovaradina.

Pavličić je na konferenciji za novinare rekao da ceo postupak vode Željeznice Srbije i podsetio da je Evropska unija izdvojila 26,2 miliona evra, dok će Vojvodina i Novi Sad finansirati radove u ukupnoj vrednosti od oko 19,1 milion evra.

On je izrazio uverenje da će izgradnja Žeželjevog mosta biti započeta ove godine i podsetio da je rok za izgradnju mosta tri godine. „Problemi su, dakle, više formalne nego suštinske prirode”, kazao je Pavličić.

Željeznice Srbije ranije su saopštile da su izvođači kasnili sa predajom glavnog projekta za izgradnju mosta i ocenile da to ipak ne mora da ugrozi krajnji rok za izgradnju, odnosno novembar 2013. godine, ukoliko se pojača dinamika realizacije projekta.

Ugovori sa izvođačima, španskoitalijanskim konzorcijumom „Azvi-Tadei-Konsalda”  potpisani su u januaru 2011, na osnovu idejnog projekta i oni su bili obavezni da u roku urade glavni projekat do jula prošle godine

Žeželjev most srušen je u NATO bombardovanju 1999. godine, a u njegovojblizini 2000. godine izgrađen je privremeni drumsko-željeznickci montažno-demontažni most, koji usporava i drumski i željeznički saobraćaj na evropskom koridoru 10.

Zbog nedovoljne visine prilikom velikih vodostaja Dunava most sprečava veće brodove da plove ovom rekom.

U NATO bombardovanju 1999. godine srušena su i preostala dva novosadska mosta, Most slobode i Varadinski most, koji su ponovo izgrađeni.

(Autonomija)