Skip to main content

Patrijarh ponovo protiv rodne ravnopravnosti, ovog puta pred ministrima prosvete i ljudskih prava

Info 16. jan 2024.
2 min čitanja

"Patrijarh se više puta od njegovog ustoličenja oglašavao o pitanju rodne ravnopravnosti i rodno osetljivog jezika, uvek govoreći protiv"

Patrijarh srpski Porfirije danas je ponovo govorio protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti, i to u prisustvu ministarke prosvete Slavice Đukić-Dejanović i ministra za ljudska prava Tomislava Žigmanova.

Patrijarh je izjavio da je ocena mnogih da „Zakon o rodnoj ravnopravnosti na potpuno veštački, neprirodan način kreira život društva i pojedinaca dijametralno suprotan istorijskom iskustvu načina života, pa i savremenim stremljenjima našeg društva“.

On je, otvarajući naučni skup „Srpski identitet, srpski jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti“, u Narodnoj biblioteci Srbije, rekao da se čini da „taj zakon ima potencijal da pojedinca, ljudsku ličnost deli iznutra, diktirajući pod pretnjom sankcijama ljudima potpuno nesvojstven način mišljenja i opštenja koje proizilazi iz takvog mišljenja“.

„Na taj način stvara mogućnost da mladi naraštaji forsiranim pritiskom i manipulacijama onim što se zove ‘brejn vošing’ prestanu da budu ono što su Božijom voljom postali, ono što su po svojoj prirodi“, ocenio je Porfirije.

On je rekao da „srpska kultura nije podeljena, niti treba da bude šizofrena, niti po svojoj prirodi može da bude podeljena“, ali je dodao da „ona nije ni unisona, ne diriguje joj jedan dirigent ili neki politički komesar i jedan centar, nego se srpska kultura slobodno razvija“.

Patrijarh je rekao da „kultura ne treba i ne sme ni kao način života da cepa društvo, da pravi nedoumice u društvu tako da pojedinac, ličnost izgubi orjentir u prostoru i vremenu“, ali je dodao da je ocena mnogih da Zakon o rodnoj ravnopravnosti baš to čini.

On je rekao da su se danas sastali na skupu da bi još jednom razgovarali o zakonu „u svetlu ili možda mraku njegovih odredbi, da bi preispitali i sebe, svoje životne stavove i da bi svi zajedno nastojali da njihov rad i zaključci ne služe još većim podelama, antagonizmima, nego da budu koliko je to moguće zdrava osnova za društveni dijalog, dijalog sa odgovornim, relevantnim nosiocima vlasti koji će ukazati na rešenje koje je dobro i prihvatljivo za svakog“.

Kako je na skupu rečeno od januara ove godine počinje primena sankcija predviđenih Zakonom o rodnoj ravnopravnosti „prema onima koji ne izvršavaju njegove odredbe“.

Naučni skup organizovale su Informativna služba Srpske pravoslavne crkve i Matica srpska.

Patrijarh se više puta od njegovog ustoličenja oglašavao o pitanju rodne ravnopravnosti i rodno osetljivog jezika, uvek govoreći protiv, nazivajući ih „ekstremnim nasiljem“, „jezičkim masakrom“ i „ukidanjem slobode govora“.

Prošle godine se čak pojavio i snimak na kojem on govori o rodno-senzitivnom jeziku i one žene koje, kako je rekao, govore da su žene ugrožene, nazvao „jadnicama“ i rekao da su „beda jedna“.

(Radio 021, foto: Pixabay)