Skip to main content

Pastor zatražio konsultacije o raspravi o statutu Vojvodine

Autonomija 25. нов 2008.
< 1 min čitanja

Ištvan PastorPoslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor zatražio je na početku današnje sednice da predsednica Skupštine Srbije zakaže konsultacije šefova poslaničkih grupa o tome kada bi na dnevni red mogao da dođe Predlog statuta Vojvodine.
Pastor je za skupštinaskom govornicom negodovao zbog nedavne izjave predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da bi se statut mogao naći na dnevnom redu tek početkom naredne godine i izrazio očekivanje da će skupština do kraja ove godine dati saglasnost na vojvođanski Statut.
Pastor je kazao da većina građana Vojvodine očekuje da skupština da saglasnost na statut i istakao da je decentralizacija jedan od uslova za priključenje EU.
Đukić-Dejanović kazala je da će, u dogovoru sa predsednikom Skupštine Vojvodine, statut biti na dnevnom redu republičkog parlamenta kada stigne Predlog zakona o primeni statuta.
Ona je kazala da će sednicu zakazati čim stigne taj predlog i navela da podržava predlog Pastora da se održi sastanak sa šefovima poslaničkih grupa o statutu Vojvodine.
Skupština Srbije nastavila je potom raspravu o amandmanima na Predlog zakona o sudijama.
Predlogom tog zakona prvi put se uvodi odgovornost sudija, a izbor sudija kao i njihovo razrešenje biće u nadležnosti Visokog saveta sudstva, a ne parlamenta kao što je do sada bio slučaj.
Savet će takođe predlagati kandidate za prvi izbor sudija Skupštini Srbije.

(Beta)