Skip to main content

Pastor (SVM): Vlada nije idealna, ali je jedina moguća

Autonomija 12. окт 2008.
< 1 min čitanja

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da prvih sto dana rada Vlade Srbije „nije bilo idealno“, ali da je vlada poslednjih dana počela efikasnije i brže da radi na evropskim integracijama. „Za nas je prvi strateški cilj bio da se formira proevropska vlada i taj cilj je ostvaren. Vlada nije idealna ni po pitanju sastava, ni po pitanju programa, ali je jedina moguća iz ovog saziva kojoj prevashodni cilj mogu biti evropske integracije“, rekao je Pastor za agenciju Beta. On je izrazio uverenje da će Skupština Srbije u narednih sedam dana usvojiti antikorupcijske zakone i zakone koji će Srbiji omogućiti da bude stavljena na belu šengensku listu.
Pastor je rekao da je nezadovoljan zbog toga što specifični zahtevi Mađarske koalicije, koji se tiču decentralizacije i manjinskih prava, još nisu dospeli na dnevni red ni vlade ni skupštine. On je dodao da je zadovoljan zato što je u Vladi Srbije formirano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ali je ocenio da to ministarstvo do sada nije dala velike rezultate. „Međutim, svesni smo da nagomilani problemi u ovim oblastima ne mogu da budu rešeni za nekoliko meseci. Na tome treba raditi za vreme celog mandata ove vlade“, kazao je Pastor. Izrazio je očekivanje da će početkom sledeće godine biti usvojen zakon o načinu izbora manjinskih nacionalnih saveta, kao i da će do kraja ove godine Skupština Srbije potvrditi novi statut Vojvodine.
Pastor je rekao da Mađarska koalicija zahteva i da se promene granice upravnih okruga na severu Vojvodine, jer je to pitanje decentralizacije i pitanje lakšeg života građana iz opština Ada, Senta i Kanjiža. „Ukoliko ovi naši zahtevi budu ispunjeni, moći ćemo reći da je vlada vredno radila i na pitanjima decentralizacije, i unapređenja, i poštovanja manjnskih prava“, rekao je Pastor.

(Beta)