Skip to main content

Pastor: Napetosti pokreće iracionalnost

Autonomija 25. сеп 2008.
2 min čitanja

Za mene nije pitanje da li postoji ili ne Mađarska koalicija, jer ona za mene postoji i bezbroj je takvih sadržaja bilo u kojima su bile zastupljene stranke koje čine Mađarsku koaliciju – izjavio je u intervjuu za portal „Vajdaság Ma” predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, komentarišući napetosti koje su u javnosti u poslednje vreme prisutne u javnosti u vezi sa ovom koalicijom.
„Verujem da ove napetosti pokreće iracionalnost. Do ovih iracionalnosti došlo je nakon izbora, u vezi sa popunjavanjem funkcije predsednika bečejske skupštine opštine. Kada bih pomalo oštrije hteo da formulišem, mogao bih reći i da je predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara taj koji je pokrenuo tu lavinu i koji je odveo do tih dubina, ili visina. To se, naravno, može činiti uz pomoć uvreženih, tokom istorije potvrđenih sredstava, upakovano u važna nacionalna pitanja, kakvo je i pitanje Zakona o nacionalnim savetima. To je jedna strašno štetna aktivnost, jer kompromituje ideju, stvar, napore. Ako hoćete – ogorči ljude u vezi sa tom stvari. Ja to ne vidim kao put kojim se može ići i u tome ja ne želim nikome – uključujući ni njemu – da budem partner“ – rekao je Pastor.
Navodeći, dalje, da su „to realnosti u ovom trenutku, zbog kojih je pomalo ogorčen, ali koje mu ne oduzimaju volju“, Pastor je dodao da „njegov posao nije da se bavi ovim stvarima“, već da, kako je kazao, one zadatke koji su zajednički formulisani i u vezi kojih su prihvatili obaveze pokuša – pokušaju da ostvare.
„I u tome naporima SVM-a alternativa ne može biti ni DZVM, ali bojim se čak ni DSVM. To ne znači da hoću da ih prisvojim, ali, istovremeno, ne mogu sebi da dozvolim luksuz da se bavim suvišnim stvarima – zaključio je predsednik SVM-a.
Upitan i za kritike koje su se ovih dana čule na njegov račun, Pastor je odgovorio da se njima „ne bavi i da ga to ne interesuje“. Odvraća da to „nije njegov posao, jer, kada bi se bavio time, onda bi bio neodgovoran“.
„Uzdržavam se od izjava koliko je moguće i ne želim sa time da se bavim“- zaključio je Pastor.

(www.vajdasagma.info)