Skip to main content

Lična korist „za dobrobit mađarske manjine”

Autonomija 25. сеп 2008.
4 min čitanja

Šandor Pal žestoko optužio Ištvana Patora za personalizovanje MK-a od SVM-a i blokadu koalicije

– Mađarska koalcija trenutno veoma teško funkcioniše jer Savez vojvođanskih Mađara očigledno misli da svi glasovi koje je MK osvojio na izborima pripadaju samo njima, iako stranke pojedinačno nemaju ni odbornike ni poslanike, jer je mandate dobila koalicija – izjavio je juče za “Dnevnik” lider Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, jedne od članica trijumvirata koji je na minule izbore izašao kao MK, Šandor Pal.

– Oni se tako, naravno, ne predstavljaju ni u republičkom, niti u pokrajinskom parlamentu, i uvek svoj stav karakterišu kao stav SVM-a. To poimenično jesu njihovi poslanici, ali predizborna koalicija ima postizborne posledice i ne može se sada u skupštinskim nastupima govoriti u ime jedne stranke, koja je samo deo MK-a. Oni su saradnju u okviru MK-a shvatili kao mogućnost integrisanja i našeg istiskivanja iz političkog života, a ne kao dobronamerno pruženu ruku u cilju ojačavanja mađarskog bloka. Zapravo, među nama su i inače velike razlike, jer u SVM-u politiku shvataju kao mogućnost da opelješe tajkunski kapital i ostvare ličnu korist, dok im mađarska manjina samo kolektivno služi za tu svrhu, pri čemu ih još ubeđuju kako je to za njih veoma korisna stvar.

Pal kao glavnog krivca za nesređene odnose i loše funkcionisanje unutar MK-a vidi SVM, čijeg je predsednika Ištvana Pastora optužio da se ne drži datih obećanja. Štaviše, iako je u vreme kada je SVM vodio Jožef Kasa bilo daleko više otvorenog animoziteta među mađarskim partijama i njihovim prvacima, Pal je sada prvi put otvoreno izrazio žal za tim vremenima, rekavši da je Kasa bio “tvrd partner” u pregovorima, ali da se zato držao datih obećanja i dogovora. S druge strane, po njegovim rečima, Pastor daleko lakše obećava, ali se retko pridržava obećanog.

Budući da nema usaglašavanja stavova između koalicionih partnera u MK-u, Pal je izrazio veliko neslaganje s politikom koju SVM vodi u ime celog MK-a.
– Pastor je posle izbora sam razgovarao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, što je nezamislivo za iole ozbiljnu koaliciju. Štaviše, on ne samo da na razgovore nije pozvao mene i Andraša Agoštona već nije vodio nikoga ni iz svoje stranke i niko ne zna šta se on s Tadićem dogovorio između četiri zida i dokle će ići ti ustupci SVM-a prema Demokratskoj stranci. U međuvremenu, u Senti, gde bismo mogli imati “mađarsku vlast”, jedna od mađarskih stranaka u tome ne učestvuje, dok su u SO Bačka Topola puštene demokrate, iako smo i bez njih imali većinu. Posebna priča je Bečej, gde je DZVM potpuno istisnut iz svih segmenata lokalne samouprave, pošto je SVM tamo zapravo u koaliciji s tajkunskim kapitalom PIK-a “Bečej”, gde je Pastor dve nedelje pre izbora postao član Upravnog odbora. Pri tom je Šandor Egereši iz SVM-a predsednik Skupštine Vojvodine, iako MK uopšte nije potreban za skupštinsku većinu u Banovini i potpuno je nejasno koja je cena toga. Mi smo posle izbora predlagali da MK bude opozicija na svim nivoima, kako bismo pojačali svoje pozicije i pripremili se za sledeće izbore, jer je više nego očigledno da nam DS i LSV otimaju biračko telo, a mi nismo dovoljno prepoznatljivi u odnosu na njih, jer smo stalno u njihovom koalicionom zagrljaju – smatra Pal.

Na pitanje zašto onda MK uopšte opstaje, ako u njemu ne postoji ni trunka koalicionog jedinstva i manjinski partneri izigravaju jalovu frakcionašku opoziciju većinskim, odnosno zašto DZVM jednostavno ne istupi iz MK-a ukoliko smatra da se njihovi stavovi ne čuju u dovoljnoj meri, Pal kaže da je “lako ustati od stola i reći do viđenja”, ali da prvo mora da se vidi ko je kriv za to.
– Pripremamo memorandum o celoj postizbornoj situaciji u MK-u, koji će biti gotov do kraja meseca i u kojem ćemo, hladnih glava, dobro proanalizirati aktuelno stanje stvari. Svakako smatramo da je MK na minulim izborima morao bolje da materijalizuje one 92.000 glasova s predsedničkih izbora. Mislimo da smo imali loše organizovanu i sprovedenu kampanju, koja se nije vodila pod znamenjima sve tri stranke, već je personalizovana od Pastora i vođena je pod njegovim likom na plakatima, što je pogrešno. Kada smo krajem juna predložili analizu izbornih rezultata, SVM je to odbio s indignacijom, baš kao i ideju o sklapanju postizbornog koalicionog sporazuma, koji bi definisao funkcionisanje zajedničkih odborničkih i poslaničkih grupa i ostala pravila igre. Tako ispada da su im naša saradnja i glasovi bili potrebni samo do izbora, dok sada više ne osećaju nikakvu kolegijalnost prema svojim koalicionim partnerima i naše članstvo više nema nikakve iluzije o tome čemu je služila naša predizborna saradnja – poručio je Šandor Pal.

Sve dublji raskol u DSVM-u

Da je predstavljeni ideal Mađarske koalicije, kao relativno ravnopravnog, strateškog udruživanja SVM-a, DSVM-a i DZVM-a, i te kako ugrožen, dokazuju i trenutna dešavanja unutar Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, gde se jaz između dve suprotstavljene struje toliko produbio da je prvi put ugrožena i pozicija njenog čelnika Andraša Agoštona. Naime, nedavnu promenu rukovodstva subotičke organizacije DSVM-a Agošton smatra nelegitimnom i ignoriše je, pri čemu čak ide dotle da tvrdi da se radi o udaru na njegovu partiju naručenom od Demokratske stranke.

S druge strane, novoizabrani čelnici DSVM-a u Subotici poručuju da članstvo i te kako želi promene i da će stranka veoma brzo izumreti ukoliko na njenom čelu ostane Agšton, koji, kako smatraju, u proteklih 11 godina zapravo nije uradio ništa za stranku i mađarsku manjinu u Vojvodini, pa mu je krajnje vreme da se povuče. Krajnji ishod ovog sukoba unutar druge po snazi partije u mađarskom biračkom telu biće poznat tek nakon prevremenog kongresa DSVM-a, koji će biti održan 18. oktobra u Temerinu.

(Dnevnik)