Skip to main content

Paori „kampuju“ pred Banovinom do sutra (VIDEO)

Izdvajamo 09. avg 2022.
3 min čitanja

"Mi sad postavljamo uslove jer mi ovu državu hranimo"

Poljoprivrednici iz više vojvođanskih mesta, koji su danas oko pola jedan parkirali svoje traktore ispred zgrade vojvođanske vlade, ostaju tu do jutra, čekajući posetu ministra poljoprvrede Nedimovića i ispunjenje zahteva ili će u suprotnom uslediti blokada Novg Sada.

Đorđe Grujić, poljoprivrednik iz Srbobrana, rekao je za Autonomiju da je jedan od zahteva dase iscepaju sve prijave protiv zemljoradnika.

– Poručite ministru Vulinu. Prema tome, prvi zahtev je cepanje svih prijava i dokumentovanje u pismenoj formi od strane MUP-a, pečatom i potpisom, svakom pojedincu koga su uhvatili da neće odgovarati za ovo danas. To je prvi zahtev da bi se traktori sklonili. I dalje važe svi ostali zahtevi za koje oni ne znaju. Dosta je meni više da se u ovoj državi više ništa ne zna – rekao je Grujić.

Dodao je da neće da ide na tajne razgovore sa nadležnima, već da oni moraju biti javni, predd brojnom delgacijom. Takođe, poručio je da će sada da „raspalimo roštilj“.

– Ako neko bude bio hapšem traktori će sve da blokiraju. Mi sad postavljamo uslove jer mi ovu državu hranimo – poručio je Grujić.

Čekaju “napismeno”

U međuvremenu je stigao i ministar Nedimović, i kako je preneo Radio 021, okupljenim poljoprivrednicima je poručio da je država “uspela da završi” da će gorivo za setvu moći da se sipa dva puta tokom dana, sa posebnim karticama.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati i naveo da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Obećao je i da će u narednih 60 sati biti doneto rešenje o olakšicama za gorivo, kao i da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši na osnovu koga će se proceniti da li je na snazi stanje elementarne nepogode.

Ratari koji su došli traktorima u Novi Sad rekli su da vozila neće pomeriti ukoliko im, između ostalog, ne bude ispunjen uslov da učesnici današnjeg protesta ni na koji način ne budu sankcionisani od strane MUP-a zbog blokade puteva. Takođe, oni očekuju “pismene garancije” da će obećanja biti ispunjena.

U međuvremenu se oglasio i predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović koji je u pisanoj izjavi istakao kako je ministar poljoprivrede dao “konkretne i jasne” predloge, koji su dovoljni da se njihov protest ispred zgrade pokrajinske vlade okonča. Kako prenosi Beta, on je apelovao na poljoprivrednike da deblokiraju javne puteve i ulice i da nastave razgovor sa predstavnicima vlade Srbije u kratkom roku.

Podsetimo, razlozi za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako je navedeno u prijavi protesta, „ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje“.

Za protest su se odlučili zbog toga što je, kako su naveli, izostala reakcija Ministarstva poljoprivrede, a odnosi se na nove predloge i garancije za cenu suncokreta. Paori traže i da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

Policija pokušala da ih spreči da uđu u grad

Inače, blokada je počela danas nešto iza podneva, kada je prvo jedan, a zatim desetak zemljoradnika svoje traktore parkiralo u kolovoznu traku ispred zgrade Banovine. Kako su rekli za Autonomiju, policija ih je širom grada zaustavljala, a dva su bila u neposrednoj blizini, preko puta bioskopa Arena.

Đordje Grujić je naveo da je na putu ka Novom Sadu mnoštvo traktora.

– Policija nam ne dopušta da se okupimo ispred zgrade Banovine, uprkos tome što smo najavili protest – rekao je on tom prilikom.Reporter Autonomije javlja da se tu nalazi i jedna marica i više uniformisanih policajaca.

Traktori se sada nalaze parkirani ispred zgrade, u koloni u jednoj traci na Bulevaru Muihajla Pupina u smerru ka Varadinskom mostu, pa se saobraćaj pokraj njih odvija otežano.

Zemljoradnici su danas blokirali puteve širom Srbije, kod Čačka još traje, kod Lučana je okončana oko 15 časova.

Podrška paorima

Stranka slobode i pravde (SSP) podržala je danas nezadovoljne poljoprivrednike koji protestuju na nekoliko mesta u Srbiji i zatražila od nadležnog ministarstva da ispuni njihove zahteve, jer je, kako je istaknuto, aktuelna vlast nebrigom poljoprivrednike dovela do ruba propasti, prenosi agencija Beta.

– Takođe, zahtevamo od nadležnih da se nipošto ne pišu prekršajne prijave poljoprivrednicima koji sa svojom mehanizacijom učestvuju u blokadama i time ostvaruju pravo da iskažu nezadovoljstvo – naveo je potpredsednik SSP Dejan Bulatović, a povodom učestalih protesta poljoprivrednika iz cele Srbije, uključujući i današnji, koji se odnosi na nisku otkupnu cenu suncokreta.

Prema rečima Bulatovića, koji je i poslanik u Skupštini Srbije, SSP godinama upozorava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića na niz gorućih problema u poljoprivredi, ujedno predlažući mere koje bi poljoprivrednicima pomogle da prežive od setve do žetve.

Podršku paorma dao je i novosadski odbor stranke Zajedno, kao i aktivisti koji preko 50 dana protestuju na Šodrošu, zbog, kako tvrde, protivpravne seče stabala mimo trase novog mosta.

Petar Alimpijević (Autonomija)