Skip to main content

Pokrenuta onlajn platforma za prijavu seksualnog sadržaja sa maloletnim licima na internetu

Info 09. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Količina sadržaja u svetu koji prikazuje zlostavljane dece na internetu znatno povećan tokom i nakon pandemije korona virusa"

Centar za nestalu i zlostavljanu decu pokrenuo je “Net Patrolu”, onlajn platformu koja ima mogućnost da prima, prijavljuje i sa interneta skida seksualni sadržaj sa maloletnim licima, saopštio je danas taj centar.

Kako su objasnili, na toj platformi (netpatrola.rs) rade posebno obučeni analitičari koji sav prijavljen materijal analiziraju i sortiraju, a zatim prijavljuju nadležnima u državi.

“Svako pretraživanje, posedovanje, kreiranje i deljenje seksualnog sadržaja koji sadrži maloletna lica je zakonom kažnjivo. Uprkos tome, takvom materijalu se lako može pristupiti na internetu u samo nekoliko klikova”, navodi se u saopštenju.

Istakli su da je ideja tog centra da kroz “Net Patrolu” omoguće svakom gradjaninu Srbije da, bilo anonimno ili ne, prijavi svaki štetan sadržaj na koji naidje, navodeći da na taj način “svi zajedno, kao društvo, rade na čišćenju interneta”.

Platforma “Net Patrola” pokrenuta je u saradnji sa globalnom mrežom koja se bori protiv zlostavljanja dece na internetu “Inhope” i medjunarodnom policijskom organizacijom “Interpol”, dodaje se u saopštenju.

Dodali su i da je, prema poslednjoj statistici mreže “Inhope”, količina sadržaja u svetu koji prikazuje zlostavljane dece na internetu znatno povećan tokom i nakon pandemije korona virusa, kao i da 82 odsto sadržaja pokazuje zlostavljanje nad decom mladjom od 13 godina, kao i da su to u 96 odsto slučajeva bile devojčice.

(Beta)