Skip to main content

Pala Vlada Crne Gore Dritana Abazovića

Jugoslavija 20. avg 2022.
3 min čitanja

Skupština Crne Gore izglasala je nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića, sat iza ponoći 20. avgusta, nakon dvanaest sati rasprave.

Od ukupno 81 člana parlamenta, za obaranje Vlade glasalo je 50 poslanika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke Stranke, Demokratske unije Albanaca i Prave Crne Gore.

Protiv je bio jedan poslanik.

Poslanici prosrpskog Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Abazovićevog Građanskog pokreta URA nisu prisustvovali glasanju.

“Proglašavam da je Vlada Crne Gore izgubila povjerenje” saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Abazovićeva Vlada će od sada funkcionisati u tehničkom mandatu, odnosno do izbora nove Vlade.

U završnoj riječi, sada već bivši predsjednik Vlade, Dritan Abazović je izrazio nadu da će predsjednik Crne Gore uskoro dati novoj većini mandat za sastav nove Vlade ili će, u suprotnom, doći do nove nestabilnosti.

“Crna Gora prelazi nivoe demokratije. Večeras odnosi pobjedu Demokratska partija socijalista uz pomoć dijela opozicionih snaga. Uskoro ćemo se svi zajedno sresti na izborima”, rekao je Abazović zahvaljujući se ministrima.

Abazović bio premijer 115 dana

Dritan Abazović bio je prvi premijer Crne Gore, koji pripada manjinskoj nacionalnoj zajednici. U državnom vrhu se našao nakon izbora 2020. godine kada je okončana tridesetogodišnja vladavina Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića. Tada je Abazovićev Građanski pokret URA bio „tas na vagi“ za formiranje nove vlasti u Crnoj Gori.

U prethodnoj Vladi Zdravka Krivokapića bio je potpredsjednik. Nakon što je inicirao rušenje Krivokapićeve Vlade u februaru ove godine, Abazović je uz pomoć Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića postao novi premijer krajem aprila ove godine.

Otvoren prostor za formiranje nove treće Vlade

Pad Vlade otvara mogućnost formiranja i nove, treće Vlade, na osnovu izbornog rezultata parlamentarnih izbora iz avgusta 2020. godine.

U narednom periodu će političke partije otpočeti pregovore o formiranju treće Vlade Crne Gore, na osnovu rezultata izbora iz avgusta 2020. godine.

Ukoliko određena politička grupacija bude sakupila potpise 41. poslanika, moći će da podnese zahtjev predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da im dodijeli mandat za sastav treće Vlade.

Zbog činjenice da je jedan dio opozicije podržao pad Vlade, bivši premijer Abazović je obraćajući se poslanicima poručio da neće razgovarati sa onim političkim partijama koje su glasale za obaranje njegove Vlade.

Za sada nije poznato koje će političke stranke ući u pregovore o potencijalnom formiranju naredne Vlade.

Pokušaj sprječavanja pada Vlade

Gotovo sve političke partije su izrazile nezadovoljstvo radom dosadašnje manjinske Vlade zbog, potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, neuspjeha Vlade da se odblokira proces evropskih integracija i zbog nezadovoljstva kadrovskom politikom i nefunkcionalnošću Vlade.

Abazović je pri kraju rasprave pokušao da spriječi pad Vlade ponudom opozicionim strankama da zajedno rekonstruišu Vladu.

Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Građanski pokret Ura, kao i premijer Abazović, pokušali su tokom rasprave da, na odvojenom sastanku, postignu dogovor o opstanku Vlade koja bi bila rekonstruisana. Međutim do dogovora nije došlo jer su Demokrate Alekse Bečića ocijenile da je dijalog bio fingiran.

Živković: Danas nije bilo dostojanstva, premijer sve pretvorio u cirkusku raspravu

Danijel Živković (DPS) je u završnoj riječi istakao da je današnja rasprava pokazala kakav odnos ljudi sa državnih funkcija imaju prema javnom poslu i odgovornosti.

“Ovdje se danas nebrojeno puta pomenula DPS, bolju reklamu nijesmo mogli imati od onoga što su radili naši oponenti. Kada toliko puta pomenete jedan politički subjekt, to dovoljno govori o našoj političkoj snazi i odgovornosti”

Današnju raspravu, kako je kazao, obilježio je nedostatak dostojanstva.

“Pretvorila se u običnu karikaturalnu, cirkusku raspravu, prevashodno zbog ponašanja premijera, koji je pokušavao da targetira razne ljude i pojedince, stavljajući im hipoteku bez ikakvog osnova”, poručio je on.

Abazović: Ovo je pobjeda DPS-a, neki od večeras možda više nijesu opozicija

Na kraju rasprave, koja je ušla i u novi dan, premijer Dritan Abazović kazao je kako se nada da će predsjednik DPS-a Milo Đukanović dati nekome iz nove većine da sastavi novi kabinet.

“Želim da vjerujem da imate nastavak plana, da je ovo doprinos pomirenju i mislim da Crna Gora prelazi neke nivoe demokratije”, kazao je on.

Ovo je pobjeda DPS-a, a neki od večeras možda više nijesu opozicija, dodao je Abazović.

Zahtjev za razrješenjem predsjednice Skupštine 2. septembra

Crnogorski parlament će 2. septembra odlučivati o razrješenju predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović, na inicijativu opozicionog Demokratskog fronta i Demokrata.

U inicijativi se navodi da je “predsjedavanje Đurović obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine Crne Gore”.

“Krši procedure, sprovodi anarhiju, onemogućava dijalog o deblokadi pravosuđa, direktno ugrožavajući evropski put Crne Gore”, kaže se u obrazloženju.

Evropska unija je zahtijevala od Abazovićeve Vlade da ubrzano sprovede reforme, naročito u oblasti pravosuđa kako bi se deblokirao evropski put i dobila završna mjerila do kraja godine.

(Slobodna Evropa / Gradski portal, Foto: N1)