Skip to main content

Pajtić: U Nacrt statuta uneta moderna pravna terminologija

Autonomija 27. сеп 2008.
2 min čitanja

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da sporne terminološke odrednice u Nacrtu pokrajinskog Statuta predstavljaju modernu pravnu terminologiju. Pajtić je na javnoj raspravi o Statutu Vojvodine organizovanoj u Skupštini grada Novog Sada istakao da je potpuno legitimno i moderno rešenje da se nešto naziva pokrajinskom vladom i dodao da je takvo rešenje u skladu sa evropskom praksom. „Zaista je ponižavajuće ne samo za pokrajinske institucije, nego i za Republiku Srbiju, kada ode neka institucija koja se zove Izvršno veće u bilo koju evropsku instituciju i niko ne zna šta ona predstavlja i šta to znači“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, osnovni pravci kojima su se tvorci rukovodili prilikom izrade nacrta statuta bili su da se obezbedi dalji razvoj privrede, poljoprivrede, ifrastrukture kao i da se stvore institucije koje će omogućiti da se privuku fondovi EU i to kroz javnu svojinu pokrajine kao novu kategoriju. Dodao je da je ideja bila da se obezbedi ravnopravnost svih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini kroz osnivanje Saveta nacionalnih zajednica koji će funkcionisati pri Skupštini Vojvodine i čije mišljenje će biti potrebno prilikom donošenja svake odluke koja se odnosi na informisanje, kulturu i obrazovanje zajednica koje žive u pokrajini. Pajtić je naglasio i da je treća osnovna ideja vodilja prilikom koncipiranja Nacrta statuta harmonizacija onoga što se čini na pokrajinskom, lokalnom i republičkom nivou.
Komentarišući predlog o izradi „lex specialisa“ zbog najvišeg pravnog akta Vojvodine, Pajtić je kazao da će Republika svakako morati da predloži zakon o nadležnostima pokrajine kojim bi se razradila odredbe statuta odnosno da bi se uskladio Ustav sa postojećim zakonodavstvom. „Takav zakon će predložiti republička Vlada i već smo se dogovorili da koordinisano napravimo takav akt“, kazao je predsednik Izvršnog veća dodajući da i statut i zakon u suštini razrađuju one odredbe Ustava koje definišu da Vojvodina dobija nove nadležnosti, da dobija svoju imovinu i da dobija nove institucije.
Šef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ Dragoslav Petrović koji je i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, kazao je da je do sada stiglo oko 90 amandmana na Nacrt statuta od tridedesetak pojedinaca, institucija i organizacija. „U 90 odsto slučajeva radi se o afirmativnim ocenama predloženog teksta uz dobronamerne sugestije a, s obzirom na to da tek predstoje javne rasprave u Subotici, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, tek narednih dana očekujem da će odgovarajući broj konstruktivnih primedbi i sugestija doći do Radne grupe koja se stara da na odgovarajući način obradi sve predloge, izjavio je Petrović. Dodao je da primedbe opozicije o navodnom separatizmu i neustavnosti nacrta Statuta potiču ili iz potpunog nepoznavanja materije, ili iz nekih unutrašnjopartijskih razloga poraženih na nedavnim izborima. „Uostalom, opredeljenje građana Vojvodine na izborima pokazalo je da je preko 95 odsto jasno bilo za Evropu, za Srbiju, za jedan ofanzivan i ukupan razvoj i mislim da će podrška građana i skupštinske većine, ne samo u pokrajini, nego i u republici, pokazati da smo na pravom putu“, izjavio je Petrović.

(Beta)