Skip to main content

Pajtić: Politiku doživljavam kao ružnu prošlost

Vojvodina 17. sep 2023.
2 min čitanja

"Neizmerno uživam u svom poslu na Univerzitetu"

Profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i nekadašnji vojvođanski premijer, bivši lider Demokratske stzranke Bojan Pajtić izjavio je da politiku doživljava kao “ružnu prošlost”.

“Vučić ne razume da postoje ljudi, kao ja i mnogi drugi, koji imaju svoje profesije kojima mogu da se vrate nakon bavljenja politikom. Neizmerno uživam u svom poslu na Univerzitetu i politiku doživljavam kao ružnu prošlost”, rekao je Pajtić u intervju za beogradski Danas.

On je ocenio da ga Vučić “patološki mrzi”.

“Postoji nekoliko razloga njegove patološke mržnje. Prvo, nikada nije mogao da me potkupi i ničim nije mogao da me uceni. Drugo, jedino pokrajinsku Vladu koju sam ja predvodio nije uspeo da na silu sruši, iako je četiri godine činio sve da se to dogodi. Treće, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da me veliki broj opozicionih birača uvažava, pa me napada preventivno, za slučaj da mi padne na pamet da se vratim u politiku”, kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, “indikativno” je da Vučić o njemu govori kao oličenju “bivšeg režima”.

“A ne bavim se politikom dugi niz godina, a i kad sam se bavio, to je bilo samo na regionalnom nivou, dok gotovo nikad ne pominje neke koji se i danas bave politikom, a zauzimali su mnogo važnije pozicije nego ja…”, rekao je Bojan Pajtić.

Ocenio je da Vučić ne može da razume da neko izražava kritičke stavove, zato što veruje da je to ispravno, “bez namere da iz toga izvuče neku ličnu korist”.

“Ja verujem da je obaveza intelektualaca da ne ostanu nemi kada je društvo u kome žive doseglo civilizacijsko dno. U kome nije bezbedno živeti i u kome se svako svesno ljudsko biće oseća poniženim”, naveo je Pajtić.

Govoreći o mogućnosti održavanja izbora do kraja godine, Pajtićč je rekao da tačno da se izborni uslovi nisu promenili, ali je dodao da razume zašto opozicija želi da izađe na izbore.

“Danas je, u odnosu na period bojkota, značajno drugačije raspoloženje javnog mnjenja, uprkos medijskoj blokadi. Sasvim je realno da opozicija pobedi u više gradova i opština, ako se dobro organizuje. Uz dobru organizaciju (i najviše tri liste) parlamentarne opozicije, moguće je da broj poslanika sa liste SNS-a padne ispod 100, pa da im, pored SPS-a, zatreba još neki partner za formiranje parlamentarne većine. U takvoj situaciji svakakvi ishodi su mogući”, ocenio je Pajtić.

Govoeći o građanskim protestima “Srbija protiv nasilja”, on je ocenio da je opozicija propustila šansu da, kada je na ulicama Beograda bilo 100 i više hiljada ljudi, uputi režimu poruku – ostajemo na ulici, na potezu parlament – Predsedništvo – Vlada i ne idemo odavde dok nam ne ispunite zahteve.

“Ostajemo na ulici dok se to ne desi. Vi nama ne date da normalno živimo, nećemo ni mi vama dozvoliti da nastavite da se baškarite po svojim kabinetima i ignorišete bunt građana koji vas plaćaju i koji su nosioci suvereniteta. Ovaj režim ne preza ni od čega da ostane na vlasti. Oni razumeju samo pritisak”, rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, nije toliko ni važno ko dolazi posle SNS-a, važno je da taj neko bude brzo i lako smenjiv.

Ocenio je da je “sigurno” da Vučić ima “ponekog trojanskog konja i na desnoj i na levoj strani”.

(Autonomija/Danas, foto: N1)