Skip to main content

Schmidt došao u Banju Luku, sastao se s biskupom Komaricom

Jugoslavija 17. сеп 2023.
2 min čitanja

"To su Europljani u Europi, posvećeni zajedničkim europskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju"

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se u Banjoj Luci s tamošnjim biskupom Rimokatoličke crkve Franjom Komaricom.

Razgovarali su o pravnim i političkim pitanjima u vezi s projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Europskog centra za mir i suradnju „Marija Zvijezda“ koji uskoro slavi treću godišnjicu, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini

„To su Europljani u Europi, posvećeni zajedničkim europskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju“, kazao je visoki predstavnik Schmidt, kako je saopćeno, te naglasio da on podjednako radi za sve građane Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Protekle sedmice je Schmidt najavio pa otkazao posjet Banjoj Luci.

Vlasti i opozicija u Republici Srpskoj ne priznaju Christiana Schmidta za visokog predstavnika, tvrdeći da je za njegovo imenovanje potrebna potvrda Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u čemu ih podržavaju Rusija i Kina.

Zabrani održavanja sastanka prethodila izjava predsjednika RS Milorad Dodik koji je 6. septembra najavio da se sprema uredba o zabrani ulaska visokog predstavnika u Republiku Srpsku.

Dodik je tada rekao da će Schmidt biti uhapšen ili deportovan ako krene u Republiku Srpsku.

Dodik najavljuje da je „u pripremi“ uredba kojom će Kristijan Šmit biti deportovan ukoliko uđe na teritoriju Republike Srpske.

Ta najava uslijedila je nakon višemjesečnog rasta tenzija u BiH zbog Dodikovog potpisivanja kontroverznih i antiustavnih zakona.

Narodna skupština RS 27. juna usvojila je dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke OHR-a više neće objavljivati u toj publikaciji, a time ni poštovati u tom entitetu BiH, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Schmidt je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona.

U međuvremenu, Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

(RSE, foto: OHR)