Skip to main content

Pajtić i Egereši razgovarali sa ambasadorom Japana

Autonomija 18. сеп 2008.
2 min čitanja

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i predsednik pokrajinskog parlementa Šandor Egereši danas su u odvojenim susretima razgovarali sa ambasadorom Japana u Beogradu Tadaši Nagaijem o aktuelnoj političkoj situaciji u pokrajini i nastavku privredne saradnje. Kako se navodi u saopštenju pokrajinskog sekretarijata za informacije, Egereši je upoznao japanskog ambasadora sa nastojanjima pokrajinske administracije da kroz Statut obezbedi maksimum nadležnosti za pokrajinu u okviru Ustava Srbije i time stvori građansku, evropsku i demokratsku regiju koja će na najbolji mogući način predstavljati celu državu. „Cilj nam je da još više jačamo poverenje između velikog broja nacionalnih zajednica koje u Vojvodini žive, obezbedimo nesmetan razvoj naše pokrajine unutar Srbije i utičemo na poboljšanje imidža cele države, što će sigurno doprineti i ubrzavanju procesa evropskih integracija“, izjavio je Egereši. Dodao je da je za Vojvodinu od velikog značaja što skorije otvaranje kancelarije u Briselu, po ugledu na preko 250 evropskih regija, pre svega zbog ekonomskog interesa.
Egereši i Nagai razgovarali su i o rezultatima održavanja ovogodišnjeg Kampa tolerancije mladih podunavskih gradova i regija u Bačkoj Topoli, a pokrenuta je i inicijativa da sledeće godine Kampu prisustvuju mladi iz Japana, kao i ambasador. Nagai je ranije danas razgovarao i sa predsednikom Izvršnog veća Bojanom Pajtićem koji mu je preneo da u Vojvodini postoji interes za veće prisustvo japanskih partnera. On je kao pozitivan primer za takvu saradnju naveo postojeću investiciju – Fabriku Japan Tobačo International u Senti koja, kako je ocenio, ima veliki značaj za razvoj privrede u čitavoj zemlji i predstavlja podsticaj stranim investitorima da ulažu svoj kapital u našu privredu.
Ambasador Japana je izjavio da postoji potreba za konkretnim projektima iz Srbije koji treba da posluže za upoznavanje japanskih partnera sa našim razvojnim planovima i poslovnim ambijentom, što bi olakšalo svaki vid buduće saradnje. Nagai je kazao da će, u duhu prijateljskih odnosa i saradnje, programi i planovi na postojećim i novim projektima biti nastavljeni, posebno u oblasti školstva.

(Beta)