Skip to main content

Ovo je mural: Iskaz neslaganja prema fašisoidnim i opasnim politikama

Kultura 07. jul 2022.
2 min čitanja

"Šta zapravo znači kada se javni prostor od strene desnice zloupotrebljava za ratno huščašku propagandu"

„Ovo je mural“ je izložba kojom Centar za kulturnu dekontaminaciju završava letnju sezonu. Izložba je organizovana nakon debate u javnosti o mestu, funkciji i ulozi slike u javnom prostoru, povodom podela oko murala na Vračaru posvećenog Ratku Mladiću. Više umetnika pozvano je da zajednički izvedu murale u Paviljonu Veljković.

„Izložba „Ovo je mural“ nastaje sa jednim predtekstom koga smo svi koji živomo u Beogradu veoma svesni, a to je da se u javnom prostoru, u Njegoševoj ulici i dalje nalazi spomen- crtež osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. U mesecu novembru smo u Centru za kulturnu dekontaminaciju organizovali razgovore „Ono nije mural“. kojim smo hteli da pokrenemo pitanje politike i uloge slike u javnom prostoru, kao i da preispitamo šta zapravo znači kada se javni prostor od strene desnice zloupotrebljava za ratno huščašku propagandu“, rekao je kustos Dejan Vasić

„Ova izložba pre svega govori o tome šta je odgovornost javnosti spram prostora, i na koji način zapravo možemo da iskažemo svoje neslaganje i svoj disenzus za sve ono što smatramo za opasne i fašisoidne politike“, dodao je on.

„Odlučili smo da napravimo jedan crni veliki kvadrat Kazimira Maljeviča, a ispod njega je ovai spomen- srtež iz Njegoševe ulice. Taj crni kvadrat još uvek nije tamo, i ovo je poziv da se taj crni kvadrat konačno nađe na tom crtežu“, izjavio je umetnik Vladan Jeremić.

„Kada dođete u prostor i kada krenete da pripremate zid njegova istorija se prosto otvara pred vama. Obzirom da je istorija CZKD-a bogata istorijom aktivističkog pokreta u Srbiji odlučila sam da kroz razgovore sa zaposlenima obeležim tragove izložbi koje sam mogla da pronađem na zidu. Samo te beleške govore o tome šta se sve dešavalo ovde, odnosno o raspadu treće Jugoslavije i nastanku nove države, i svim tim nacionalističkim trvenjima koja su prosto ostavile trag na našem društvu“, izjavila je umetnica Darinka Pop Mitić.

Izložba je otvorena do 14. jula.

(N1, foto: N1/printscreen)