Skip to main content

Antifašisti postavili tablu Partizanski put na Fruškoj gori

Građani 07. јул 2022.
2 min čitanja

"Srbija se odrekla svoje antifašaističke tradicije"

Predstavnici Saveza antifašista Vojvodine (SAV) postavili su danas na Iriškom vencu na Fruškoj gori drvenu tablu sa nazivom „Partizanski put“.

Oni su poručili da ne priznaju promenu naziva Partizanskog puta u Grebenski put jer je, kako su ukazali, Fruška gora bila „partizanska planina“ u Drugom svetskom ratu.

Delegacija SAV-a položila je i venac na antifašistički spomenik „Sloboda“ na Iriškom vencu.

Pre toga, svečana akademija SAV-a u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, nekadašnjem Muzeju revolucije, održana je povodom Dana ustanka 7. jula.

Počela je minutom ćutanja za preminule antifašiste i antifašistkinje tokom prethodne godine, ali i za sve žrtve agresije Rusije na Ukrajinu.

Predsednik SAV-a Duško Radosavljević oštro je kritikovao ispisivanje grafita sa slovom „Z“, simbolom ruske agresije na Ukrajinu, te ocenio da su to uradili „nastavljači najcrnjih ideologija“ iz Drugog svetskog rata.

„Živeći u ovoj zemlji gde postoji jedan narod a trpe se nevoljno ostali, često zaboravljamo da u ono vreme nije bilo bitno koliko si brojan narod, već koliko je tvoja ideja da se boriš protiv fašizma jaka“, rekao je Radosavljević.

Dodao je da su nacionalisti srušili socijalizam, a formula je, kako je ukazao, bila jednostavna – prihvaćene su kao ispravne, i njihove ideologije, sve vojne formacije – četnici, ustaše, domobrani, belogardejci, nedićevci, ljotićevci, honvedi.

„I ala i vrana su dozvoljene samo ako su protiv partizana, nema veze što su sarađivali sa okupatorom“, kazao je Radosavljević.

On je podsetio i da je na današnji dan Žikica Jovanović Španac ubio dva žandarma „koji su bili u službi okupatora, a ne delatnici javne, državne uprave“.

Ocenio je i da se Srbija danas odrekla svoje antifašaističke tradicije.

„Najveći broj pripadnika sadašnje političke elite, posebno vladajuće, baštini delo ili su direktni potomci snaga koje su izgubile Drugi svetski rat na teritoriji Srbije“, ocenio je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, na taj način se skriva činjenica da su jugoslovenski partizani bili ti koji su se, kao deo antifašističke koalicije, suprotstavili najvećem zlu 20. veka – fašizmu i nacionalsocijalizmu.

SAV je danas dodelio nagradu za doprinos borbi protiv fašizma „Ðorđe Subotić“ profesorki Svenki Savić.

Prethodni laureati bili su narodni heroj Petar Matić Dule i pisac Filip David.

Dalibor Stupar (Autonomija)