Skip to main content

Otpušten režiser ceremonije otvaranja OI zbog opaske o holokaustu

(Pod) razno 22. јул 2021.
< 1 min čitanja

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju otpustili su danas režisera ceremonije otvaranja Kentara Kobajašija zbog opaske o holokaustu koju je izveo tokom nastupa u humorističkoj emisiji 1998. godine.

Predsednica Organizacionog komiteta Seiko Hašimoto rekla je da je Kobajaši otpušten dan uoči otvaranja pošto je u svom nastupu iskoristio izraz „Hajde da se igramo holokausta“, prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

„Otkrili smo da je gospodin Kobajaši u svom nastupu iskoristio frazu ismevajući istorijsku tragediju. Duboko se izvinjavamo što smo izazvali takav razvoj događaja dan uoči ceremonije otvaranja i što smo izazvali nevolje i zabrinutosti mnogim uključenim stranama kao i ljudima u Tokiju i ostatku zemlje“, rekla je Hašimoto.

Kobajaši se izvinio i naveo da je skeč koji je tada napisao imao i neprimereni sadržaj.

Ceremonija otvaranja Igara biće održana sutra, 23. jula, od 13 sati, bez prisustva publike, zbog pandemije koronavirusa. Svečanosti će prisustvovati pojedini zvaničnici, gosti i predstavnici medija.

Početkom nedelje kompozitor koji je radio na ceremoniji otvaranja Keigo Ojamada morao je da podnese ostavku, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili navodi da je u detinjstvu maltretirao školske drugove, podsjeća AP.

(RSE)