Skip to main content

Otišao je Mihajlo Ruman

Blogeraj 16. avg 2011.
3 min čitanja

Otišao je Mihajlo Ruman – Mimi, koji je ostavio neizbrisiv trag na rock nebu ovih prostora. Najviše svojim fenomenalnim vokalnim sposobnostima (tri oktave), ali istovremeno i kao bas gitarista (kažu da je to najteža disciplina!).

Otrgnuto od šljive…

Bila jednom jedna kuća. Ta kuća je imala baštu a na kraju te bašte bilo je jedno drvo. To drvo je bila šljiva. Na nju je svaki dan dolazio jedan osmogodišnji dečak, i međ granama ostvarivao svoje snove: pevao šlagere koji behu popularni u tom vremenu. Kad nije bio na svom „stejdžu“, ulicom je pevušio sve što je znao a to je iritiralo mnogo „fin neki svet“ iz ondašnjeg komšiluka.

Taj osmogodišnji dečak bio je MIHAJLO RUMAN kome je otac za peti rođendan, na poklon doneo harmoniku. U sedmoj godini ga upisuju u muzičku školu, ali nekako mu nije išao taj instrument? Iz njega jedan dva a iz solfeđa pet. Tu se već videla, priča mi Mima kroz smeh, njegova orijentacija ka pop i zabavnoj muzici i rokenrolu …

Zahvaljujući, najviše svojim malo starijim drugarima, Siniši Vodalovu, Ferenc Madai, (VIS Kazanove) Voji Petkoviću, Mirku Santraču, Mići Staniću Mixu, Jaroslavu Struhariku…(VIS KARDINALI) koji su ga usmerili u kvalitetan pravi i popularan svet beat- muzike, Mimika počinje ozbiljno da se bavi muzikom, javnim nastupanjima. Prva skinuta hit pesma, koju pamti i dan danas bila je „Kiše i suze“ od Afroditine dece. Izvodili su je na igranci u Čelarevu, novembra 1969. god: VIS „KARDINALI“ i Ruman Mihajlo vokal!

Te iste godine mati mu donosi el. gitaru s tri magneta, (Melodija) i dečak se posvetio upoznavanju tajni tog instrumenta. Izuzetan talenat je i tu došao do izražaja: veoma brzo je savladao sviranje na gitari.

Isto 1969. godine, na takmičenju „Prvi glas Bačke Palanke“ osvaja prvo mesto. Muzičari, koji su ga tada pratili bili su VIS „Sinteloni“, ondašnji najbolji i najopremljeniji sastav, ne samo u lokalnim okvirima.

Osnivanjem sastava „Fjord“, braća Kovač angažuju Rumana za vokalnog solistu. Vlada Panić ubrzo napušta sastav i Ruman pored vokala svira i ritam gitaru. Ovde smo došli do još jednog značajnog podataka.

Mimi se nije zaustavio samo na jednom instrumentu nego je „savladao“ i još neke: bubnjeve i bas gitaru! U sledećoj rok grupi „HB“ godine 1975. (Subašić, Džakić), svirao je bubnjeve. Dolaskom iz JNA, angažuju ga Biserka Spevec‏ – YouTube i grupa KRES da svira u sastavu i tu ostaje četiri meseca da bi posle toga sa Džakićem i svojim muzičkim bratom S. Ubovićem svirao u grupi „7. sila“.

Prvi maj 1977. godine mu je značajan u karijeri jer tada prelazi u profesionalne muzičare ali je povremeno svirao roken roll i sa prijateljima, kao 1988. na albumu „“Dr. Ton““, 1995. na nazaboravnom koncertu u B. Petrovcu u grupi „“FJORD““. . .

I tu bih se ja zaustavio u prikazu jednog od značajnih ako ne i najznačajnijih muzičara ovih prostora..

Specifičan vokal, bogat glasovnim mogućnostima, najbolje je „skidao“ ili su mu najviše ležali Joe Cocer, Dado Topić (Time), Jan Gilan(Deep Purple), Dejvid Bajron (Uriach Heap), itd. Nezamislivo je bilo, kako priča, da nije bio u mogućnosti da otpeva bilo koju kompozciju (pesmu).

Još pamtim anegdotu iz 1973. god. U Domu omladine bila je igranka. Gužva neviđena. Grmi „Istina mašina“, neko reče gostuje Time, eno čuje se Dadin glas!! Kad ono Ruman i grupa „Fjord“?

Ovde bih izneo i još jedan veoma zanimljiv podatak: godine 1979. u želji da kao profesionalac ima najbolju gitaru u SFRJ, Ruman šalje narudžbenicu u London, prodavnici gitara. Treba kupiti najbolje: bas gitaru „rickenbacker“ model a la Pol Makartni. Ubrzo ju je i dobio, na svoju veliku radost i radost svih muzičara koji su se u ono vreme okupljali u Hotelu Vojvodina u Novom Sadu.

Izložio ju je tako da su mnogi mogli i da je vide i da je probaju. Svaka gitara može da se ofarba, da joj se zameni elektronika i pragovi ali trup i vrat nikad jer je iz jednog dela sa dve šipke u vratu i nepopustljivim čivijama. Takva je njegova gitara koju ima i dan danas, pa se nekad u šali obrati slušaocu rečima da samo Pol i on imaju takvu gitaru. Još jedna zanimljivost: Cena, u ono vreme, jazz bas gitare bila je 1.800 DEM a njegove 3.100DEM!

Na rok gitarijadi Zaječar 80, Dr.TON osvaja prvu nagradu publike za kompoziciju Jugoslavija, evo da je poštovani posetioci i Vi pogledate… U njoj je Ruman bass i vokal…

http://www.youtube.com/watch?v=1AkYSfgarKU&feature=related

(tekst je iz knjige: „Rock and roll u Bačkoj Palanci“)

Željko Građin