Skip to main content

Njujork tajms: Da li Rusija koristi Srbiju za izazivanje sukoba

Planeta 12. авг 2022.
2 min čitanja

Zapadne diplomate pitaju se da li Rusija koristi Srbiju za pokretanje razdora u Evropi i stvaranje novih sukoba zmeđu zemljama bivše Jugoslavije, kako bi skrenula pažnju saveza NATO sa rata u Ukrajini, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje etiketu da je „mali Putin“ sa agresivnim namerama prema susedima, piše danas američki list Nujork tajms (NYT).

List piše da su strahovi od ruskog uticaja na Srbiju pojačani zbog prošlonedeljnjih tenzija u vezi sa pitanjem registarskih tablica na Kosovu koje su dovele do demonstracija, barikada i pucnjave.

Ruski mediji već mesecima objavljuju zapaljive izveštaje o represiji nad Srbima na Kosovu i u Bosni, navodi NYT i ocenjuje da oni predstavljaju „reprizu ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini“, koja je „ohrabrila tvrdokorne, proruske srpske nacionaliste“.

„Rusija računa da što više vremena Zapad provede znojeći se na Balkanu, to će manje vremena moći da provede znojeći se u ruskom dvorištu“, rekao je za američki list istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović.

On je dodao da postoje granice u vezi sa onim što Rusija može da izvede u Srbiji. „Potrebne su joj lokalne elite, a one ne žele da budu žrtvovane zarad ruskih interesa“, smatra Vuksanović.

U vezi sa ruskim uticajem preko pitanja Kosova, Vuksanović je ocenio da je Kosovo za Rusiju „savršena investicija koja malo košta“, ali smatra da je njena mogućnost da izazove probleme na Balkanu smanjena zbog rata u Ukrajini.

„Sada Rusija ne može da uradi mnogo toga. Njene mogućnosti su više ograničene, a ona je više izolovana. Resurse je fokusirala na Ukrajinu“, rekao je Vuksanović.

Odbijanje Srbije da Rusiji uvede sankcije, piše NYT, dalo je povod za kritiku onima koji smatraju da Vučić radi u korist Kremlja.

Tako je premijer Kosova Aljbin Kurti u aprilu Vučića nazvao „malim Putinom iz Srbije“, dodavši da je Srbija „ostala jedina zemlja u Evropi koja je odbila da Rusiji uvede sankcije“.

Vučić je ove optužbe odbacio, podseća njujorški list. Rekao je da „Kurti želi da bude mali Zelenski koji se bori protiv malog Putina“, i da ga zbog toga predstavlja kao „užasnog nacionalistu“ koji želi da ratuje sa svima“, što „uopšte nije istina“.

List je podsetio i na nedavnu izjavu poslanika SNS u parlamentu Vladimira Đukanovića o „denacifikaciji“ na Balkanu, i to uporedio sa ciljevima Rusije u Ukrajini i idejom „Velike Srbije“ iz 90-tih godina 20. veka, što je Vučić nazvao „neodgovornim“.

(Beta, foto: Beta-AP)