Skip to main content

Ostaci tela 215 dece na mestu bivše škole za Indijance u Kanadi

Marginalci 30. мај 2021.
< 1 min čitanja

Ostaci tela 215 dece, od kojih su neka imala svega tri godine, nađeni su na mestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku decu.

Deca su bila učenici indijanske škole Kemlups (Kamloops) u pokrajini Britanska Kolumbija, koja je radila od 1890. do 1969. godine, kada ju je kanadska vlada preuzela od Rimokatoličke crkve, a zatvorila ju je 1978. godine, navodi Asošijeted pres.

Od kraja 19. veka do 1970-ih više od 150.000 indijanske dece moralo je da ide u hrišćanske škole koje je finansirala država, u sklopu programa asimilacije domorodačke dece u kanadsko društvo.

Deca su prisilno prevođena u hrišćanstvo i nisu smela da govore svoje maternje jezike.

Mnoga deca su prebijana i zlostavljana, a veruje se da je umrlo do 6.000 učenika.

Kanadska vlada se 2008. zvanično izvinila i priznala da je u tim školama bilo učestalog fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Mnogi bivši učenici, silom odvojeni od porodica, navode da su u školi prebijani jer su govorili maternjim jezikom.

Komisija za istinu i pomirenje, osnovana 2008. godine sa ciljem da dokumentuje posledice te politike, utvrdila je da se veliki broj domorodačke dece nikada nije vratio u svoje zajednice.

U Izveštaju Komisije, objavljenom 2015. godine, ta politika je označena kao „kulturološki genocid“.

Navedeno je da je najmanje 3.200 dece umrlo u takvim ustanovama usled zlostavljanja i zanemarivanja, a da je samo u školi Kemlups od 1915. do 1963. godine umrlo 51 dete.

Izveštaj je dokumentovao fizičko zlostavljanje, silovanje, izgladnjavanje i druga zverstva koja su pretrpela mnoga od 150.000 dece.

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je da najnovije otkriće ostataka tela dece predstavlja „bolnu uspomenu“ na „sramotno poglavlje“ u istoriji Kanade.

(Beta)