Skip to main content

Osnivači Regionalne nagrade “Srđan Aleksić” o napadu na zagrebačke Novosti: Opasne namere autoritarne politike da pokori medije

Izdvajamo 15. мај 2024.
3 min čitanja

"U svojoj srži ovakva zamisao je nedemokratska, diskriminatorna te kao takva apsolutno neprihvatljiva i skandalozna"

Organizatori Regionalne novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ danas su oštro osudili napade na zagrebački portal “Novosti”, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće iz Hrvatske, i ocenili da ekstremno desna stranka Domovinski pokret, koja je postala deo vladajuće koalicije, želi da ukine taj medij, koji je profesionalan, uticajan i društveno odgovoran, što predstavlja i napad na srpsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj.

“Pozivi Domovinskog pokreta da se ukinu javna sredstva za nedeljnik, znače da se želi nametnuti ukidanje jednog medija. Domovinski pokret svojim javnim istupima pokrenuo je hajku na Novosti i na novinare tog nedeljnika, koji poslednjih dana dobivaju gjusne prijetnje, zbog čega je ugrožen i njihov fizički integritet”, upozorili su u saopštenju za javnost.

Saopštenje su potpisali Helsinški parlament građana Banjaluke, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Zagreba.

Oni su osnovali Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”, koja je prošle godine pripala upravo nedeljniku “Novosti” iz Zagreba.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja koji je ubijen u rodnom gradu nakon što je spasao od ubistva sugrađanina Alena Glavovića, Bošnjaka iz tog grada. Njega su ubila trojica pripadnika Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, u januaru 1993. godine.

Mnogi gradovi na postjugoslovenskom prostoru imaju ulice koje su dobili ime po Srđanu Aleksiću, a mnoge nagrade iz različitih oblasti društvenog života nose njegovo ime.

“Osuđujemo svaku vrstu pritisaka i udara na medijske slobode te gušenje i sužavanje medijskog prostora, a posebno pritiske koji se organizuju zbog politike i političkih interesa. Zabrinjavajuća je sama ideja da se kao uslov za sklapanje političkog koalicionog sporazuma nametne represija prema jednom mediju, jer je u svojoj srži ovakva zamisao nedemokratska, diskriminatorna te kao takva apsolutno neprihvatljiva i skandalozna”, piše u saopštenju.

Podsetili su da je stručni žiri Regonalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” u obrazloženju za dodeljivanje nagrade nedeljniku “Novosti” naveo da je reč o društveno angažovanom mediju s vrhunskim autorima koji svake sedmice donose tekstove koji utiču na jedno društvo, ali i region u celini.

“Radi se o nedeljniku koji je, bez sumnje, jedno od najuglednijih medijskih izdanja u Hrvatskoj, ali i šire, a koje je poznato po svojim istraživačkim tekstovima, beskompromisnim komentarima i uglednim autorkama i autorima”, naveo je tada žiri.

Lider Domovinskog pokreta Ivan Penava pre nekoliko dana izjavio je da je njegova stranka u pregovorima za sastavljanje nove Vlade Hrvatske dobila garancije od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da će se prestati finansirati nedeljnik Novosti te da je to tačka na kojoj su insistirali.

“Smatramo da svako društvo koje drži do sebe nikako ne bi smelo da dopusti da jedan profesionalan medij i jedna nacionalna manjina postanu žrtveno jagnje ucenjivačke politike diskriminatornih tendencija. Nedopustivo je da takav podmukli narativ, čija je namera da medijima odredi šta i kako smeju pisati te da ih upregne u nacionalistički imaginarijum, postane i službena politika jedne demokratske države”, ocenjuje se u saopštenju.

“Ovim se širom otvaraju vrata opasnim namerama autoritarne politike da se disciplinuje i pokori cela medijska scena koja ispunjava svoju društvenu obavezu – da bude kritička i da ne podleže političkim pritiscima. Iskreno se nadamo da će se naše kolege i kolegice u Novostima hrabro izboriti s ovom vrstom neočekivanih pritisaka te nastaviti pisati i boriti se za bolje i tolerantnije društvo, kao što je to svojim herojskim činom učinio i Srđan Aleksić, po čijem imenu je nazvana novinarska nagrada”, poručuje se u saopštenju.

Regionalna novinarska nagradu „Srđan Aleksić“ dodeljuje se za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izveštavanje koje za rezultat ima konkretne dobrobiti za ljude i zajednice, doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginalizovanih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti , te za iskazanu novinarsku hrabrost.

(Autonomija/Beta, arhivska foto sa dodele nagrade „Srđan Aleksić“ nedeljniku Novosti)