Skip to main content

Osmani i Kurti: SAD ponovile da dijalog Kosova i Srbije treba da vodi ka međusobnom priznanju

Jugoslavija 30. јул 2022.
2 min čitanja

Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas na povratku iz posete SAD izjavila je da je američka administracija ponovo potvrdila da dijalog Kosova i Srbije treba da bude usmeren na međusobno priznavanje.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekla da je kosovska strana tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom iznela svoje stavove i detaljno obavestili sekretara o tome gde se nalazi u nekim od sporazuma, kao što je onaj o energetici.

Dodala je da je sa Blinkenom razgovarano o povećanju broja priznanja Kosova.

„Ogromna većina priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama koje Kosovo danas ima u velikoj meri je zahvaljujući podršci SAD. Stoga smo u suštini razgovarali o tome kako se može ojačati međunarodna pozicija Kosova, uz pomoć SAD, da se Kosovo pridruži drugim međunarodnim organizacijama“, rekla je Osmani.

Predsednica Kosova je rekla da je razgovarano i o koracima za članstvo Kosova u NATO Partnerstvu za mir.

Takođe je rekla je da je na sastanku sa Blinkenom bilo reči i o manastiru Dečani, ali da nije bilo reči o „otvorenom Balkanu“.

„Što se tiče pitanja ‘Otvorenog Balkana’, o tome se uopšte nije razgovaralo. Nije ni pomenuto. Što se tiče manastira Dečani, on je predstavljen u kontekstu koji smo uvek čuli od američke strane, u kontekstu odluke Ustavnog suda“, rekla je Osmani.

Kurti je kazao da se 80 odsto sastanka odnosio na bilateralne odnose Kosova i SAD i međunarodni kontekst.

„SAD u potpunosti priznaju Kosovo kao što je proglašeno – kao suverenu, demokratsku državu. Za SAD je Kosovo normalna zemlja. Odnos (Kosova) sa Srbijom nije normalan. Normalan odnos imamo sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, ali ne i sa Srbijom. Ovo bi trebalo normalizovati. Kako izgleda formula normalizacije, slažemo se sa SAD, pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju usredsređen na međusobno priznavanje“, kazao je Kurti.

Rekao je da je tokom sastanka pomenuto i pitanje manastira Visoki Dečani, ali je najveći deo sastanka bio usredsređen na međunarodni kontekst i bilateralne odnose SAD i Kosova.

(Beta, foto: Beta-AP)