Skip to main content

Ambasada SAD u BiH: Licemerno što Čović kritikuje zapaljivu retoriku, a sam poziva na treći entitet

Jugoslavija 30. јул 2022.
< 1 min čitanja

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini je ocenila je licemernim to što lider HDZ BIH Dragan Čović i Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS) kritikuju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera, dok i sami pozivaju na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH.

„Licemerno je da Dragan Čović i HNS kritkuju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok prete ‘institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom’ BiH u istom dahu,“ piše u saopštenju iz američke ambasade u BiH.

Ambasada je navela da pozicija SAD u vezi sa pitanjima suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH ostaje nepromenljiva.

„Odbijamo nove geografske podele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući kreiranje trećeg entiteta i ponavljamo predanost Bosni i Hercegovini kao zemlji dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih“, naglasili su iz američke ambasade u BiH.

Dalje su naveli da je Visoki predstavnik u BIH Kristijan Šmit obezbedio političkim strankama šest sedmica da se uključe u dijalog o rešavanju bitnih pitanja, koja se tiču funkcionalnosti i podele vlasti.

„Najbolje bi bilo da stranke vreme potroše radeći upravo to, a ne da upućuju antidejtonske pretnje, razmenjuju huškačke optužbe“, navodi se u saopštenju.

(Beta, ilustracija: Pixabay)