Skip to main content

Osmani: Beograd oruđe Rusije za destabilizaciju Prištine i Zapadnog Balkana

Aktuelno 09. nov 2021.
< 1 min čitanja

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ponovila je da zvanični Beograd nastavlja da, kako tvrdi, sledi staru politiku bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, tako što je postao oruđe Rusije za destabilizaciju Prištine i Zapadnog Balkana, sve sa ciljem da uništi dostignuća SAD prethodnih decenija u regionu, preneo je danas RTK2.

Ona je ocenila da je „kosovska priča – priča o uspehu“ i istakla da Prištinu podržavaju „njeni najveći saveznici, posebno SAD“.

„Kada govorimo o Kosovu, uglavnom govorimo u kontekstu rata. Neki ljudi u svetu misle da je rat na Kosovu počeo 2011. godine, kada je počeo dijalog Kosova i Srbije“, kazala je Osmani u Njujorku, na Institutu za spoljnu politiku pri univerzitetu Džons Hopkins, prenela je Koha ditore.

Osmani je govorila i o, kako je rekla, destruktivnoj politici Rusije u regionu Zapadnog Balkana, tvrdeći da „režim u Srbiji nastavlja da sledi isti mentalitet, ali korišćenjem različtih strategija, pokušavajući da stvori takozvani veliki srpski svet“.

Ona je optužila Rusiju da ima specifične interese u regionu i da i to nije samo destabilizacija Prištine, već da Moskva želi da poništi sve što su SAD postigle u poslednje tri decenije, a to su, prema njenim rečima, stabilnost i demokratija.

(Danas, Foto: Beta/AP)