Skip to main content

Organizacije civilnog društva pozvale na vakcinaciju protiv koronavirusa

Aktuelno 01. нов 2021.
< 1 min čitanja

Organizacije civilnog društva, medicinska i medijska udruženja okupljena u grupi „Vakciniše se!“ pozvale su danas sve učesnike u javnom i političkom životu na odgovorno ponašanje povodom sve češćih i glasnijih poruka protiv vakcinacije.

U saopštenju se navodi da „pluralizam političkih stavova i sloboda govara ne uključuju svesno i ciljano negiranje naučnih činjenica i iznošenje neistina o zaraznoj bolesti sa kojom je čovečanstvo suočeno, metodama koje se primenjuju u lečenju obolelih i vakcinaciji koja bi trebalo da suzbije pandemiju virusa SARS-Cov-2″.

„Iznošenje različitih pogleda i kritika na ponuđeni odgovor države na zdravstvenu krizu, potrebno je i korisno. Ono što je štetno i po čitavu zajednicu pogubno, bilo da dolazi od predstavnika/ca vlasti ili predstavnika/ca opozicije, jeste negiranje ili relativizovanje bolesti i njenih posledica, širenje atmosfere straha i zastupanje nenaučnih stavova i teorija zavere koji građane i građanke odvraćaju od vakcinacije“, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da „vakcinacija predstavlja najefiksnije sredstvo u borbi protiv zaraze„, kao i da je to „danas najvažniji zajednički zadatak“, koji nema alternativu.

Među 23 organizacije civilnog društva koje su apelovale na odgovorno ponašanje po pitanju vakcinacije su i Građanske inicijative, Biro za društvena istraživanja BIRODI, Evropski pokret u Srbiji i Ujedinjeni protiv Kovida.

(Beta)