Skip to main content

Opozicija u Zrenjaninu otkrila nepravilnosti na izborima

Vojvodina 11. јун 2024.
2 min čitanja

"Ako je sve u redu, pozivamo zrenjaninski GIK da organizuje novi uvid u materijal, pred policijom, pred predstavnicima ODIHR-a, pred očima javnosti ako treba",

Predstavnici koalicije „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ juče su otkrili da se materijal u vrećama i zapisnici ne poklapaju, na šta je vlast, kako navode, reagovala prekidom uvida, pozivanjem policije i iznošenjem lažnih optužbi na račun opozicije.

Kako je saopšteno iz Informativna službe Koalicije „Zrenjanin protiv nasilja – Biram Zrenjanin“, između ostalog, na biračkom mestu 6 izbrojano je 27 listića za glasanje van biračkog mesta, dok je u Zapisnik upisano svega 24.

„Koverta je, naravno, bila otvorena. Pronašli smo i nekoliko nevažećih listića na drugim biračkim mestima koji su računati kao važeći i ustanovili da materijal nije čuvan na jednak način – neke koverte su bile zatvorene, neke otvorene“, ističe se.

Dodaje se da su, nakon što su uočena neslaganja, obavešteneni da se uvid prekida i da je policija pozvana.

„Pretili su nam podizanjem optužnice za uništavanje dokumenata o glasanju, što je jasno da ni u jednom trenutku nismo učinili, i još jednom nam onemogućili da pregledamo izborni materijal i utvrdimo činjenično stanje„, dodaje se, uz poruku da vlast nije uspela da ih uplaši.

Koalicija „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ potvrđuje da je ovo drugi pokušaj da dobije uvid u izborni materijal, koji bi trebalo da je zakonom garantovan, da su prvog puta pronašli brojne sporne adrese u biračkom spisku i da, iako do sada pronađena neslaganja možda deluju malo, ona to uopšte nisu jer u konačnici mogu da promene broj i raspored mandata, ali i da dokažu da je došlo do krađe izbora.

„U Rešenju Gradske izborne komisije kojim se odbija naš prigovor nakon prvog pokušaja uvida naveden je niz netačnih tvrdnji, i opisan uvid u materijal koji se nikada nije desio, a možemo samo da zamislimo šta će tek sad napisati. Pitanje je zašto bi se toliko trudili da nam onemoguće ili barem da što više odlože uvid u materijal, ako je sve u redu sa rezultatima i ako je materijal čuvan u skladu sa zakonom“, dodaje se.

Opozicija pita i zašto vlast kupuje vreme i zašto pokušava da ih zaplaši i natera da odustanu.

„Ako je sve u redu, pozivamo zrenjaninski GIK da organizuje novi uvid u materijal, pred policijom, pred predstavnicima ODIHR-a, pred očima javnosti ako treba“, zaključuju Zrenjaninci.

Predstavnici koalicije „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ potvrdili su da će i u narednim danima nastaviti borbu svim pravnim sredstvima koja su im na raspolaganju i pozivaju javnost da posebnu pažnju obrati na dešavanja u Zrenjaninu, jer je javnost jedina zaštita za opozicione aktiviste.

Koaliciju „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“ čine Demokratska stranka, Zajedno za Zrenjanin, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Narodni pokret Srbije-Miroslav Aleksić, Novo lice Srbije i Srbija centar-Zdravko Ponoš.

(Autonomija, foto: ZPN)