Skip to main content

Dino Mustafić: Svesrpski sabor je nastavak politike Miloševića, Trojka je na velikom ispitu

Jugoslavija 11. јун 2024.
3 min čitanja

"Oduzima se autohtonost Srbima na teritorijama koji nisu Srbija i pravi se agenda koja traži povoljniji geostrateški trenutak u svijetu kada bi se trebao određeni teritorij anektirati"

Dino Mustafić, režiser i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo je bio gost današnjeg izdanja Klix Studija. Govorio je aktuelnim političkim temama u BiH i Evropi, uključujući svesrpski sabor, izbore u EU, ali i o kulturnim dešavanjima u gradu Sarajevu.

Na početku razgovora je kazao kako se upravo vratio iz Zagreba gdje je na tradicionalnom festivalu satire gostovao s predstavom „Jedan je Muhammed Ali“, ističući kako je prezadovoljan reakcijom publike.

Prisjetio se i nedavno preminule legende bh. glumišta Harisa Burine za kojeg je kazao kako je samo jedan u nizu onih „koji su otišli prerano“.

„Otišli su prerano, mogli su dati još mnogo toga, ali naš život je takav, vrlo je stresno i dinamično. Zdravlje nikome nije prioritet i onda guramo do kraja pa do kad izdržimo, a neki su satkani da odu ranije“, kazao je Mustafić.

Kada je riječ o političkim temama u fokusu razgovora je bio tzv. Svesrpski sabor za kojeg je kazao kako je evidentno uvod u daljnju destabilizaciju.

„Ovo je nastavak politike iz 90ih, nastavak hegemonske srpske politike Slobodana Miloševića, s tim što se ta ratna retorika transformirala u taj srpski svet po uzoru na ruski svet, i možemo primijetiti da je u svim tačkama sabora to naprosto odiše programskim načelima koja su uvijena u ekonomske i kulturalne interese ali koji narušavaju suverenitet ne samo Bosne i Hercegovine nego i Crne Gore i Kosova. Oduzima se autohtonost Srbima na teritorijama koji nisu Srbija i pravi se agenda koja traži povoljniji geostrateški trenutak u svijetu kada bi se trebao određeni teritorij anektirati“, ističe Mustafić.

Dodaje kako je i „pticama na grani“ jasno da do mirnog razdruživanja nije moguće doći mirnim putem, te da se zbog toga i vodio rat.

„To pokazuje da se ne odriču tog puta, konstatujemo to s žaljenjem, poražena i presuđena Miloševićeva politika nije očigledno bila katarzična kada je u pitanju srbijanska politika. Svi su na istom fonu gdje se ta politika opravdava“, smatra Mustafić.

Govorio je i izborima za EU parlament gdje je istakao kako će centrističke stranke zadržati većinu no da je zabrinjavajući rast ekstremne desnice.

Istakao je kako smatra da je BiH „kolateralna šteta odnosa na Zapadnom Balkanu“, te a EU ne zna šta da radi sa Srbijom.

Kada je riječ o posljednjim postupcima predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Mustafić smatra da sve što radi čini pod mentorstvom Beograda.

„Mogu primijetiti da je Dodikovo niveliranje onoga što govori i najavljuje mentorirsano prije svega iz Beograda, niti jedan političar u RS ništa autonomno ne odlučuje, i kada opozicija kritikuje govori se o tome ko je veći Srbin, a to nije alternativa Dodikovoj politici. Dodik je jedna vrsta poštara Kremlja i marionetska lutkica beogradskog režima“, kazao je Mustafić.

Kada je riječ o planu Dodika da zamijeni 9. januar novim danom RS-a smatra kako je i novi prijedlog neprihvatljiv „jer RS nije samo etnički teritorij Srba“.

Govorio je i o usvajanju rezolucije o Srebrenici ističući kako je njen značaj u tome jer to postaje međunarodni dan sjećanja i opomena da se to više nikada ne ponovi, iako smo svjedoci „strahota u Gazi“.

Mustafić je komentarisao i izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, kazavši da „ovakvi procesi ne vraćaju povjerenje u pravosuđe“.

„Trojka ne treba koristiti alibi da kažu to su činili prethodnici, bitno je vratiti povjerenje u struku, da se obavi depolitizacija bitnih institucija pa i Ustavni sud, da se otvore ti demokratski procesi. Svjedoci smo da nije tako, trebalo bi računati na ljude kojima je to vrh pravničke karijere“, smatra Mustafić

Kada je riječ o Trojci napominje da su na velikom ispitu te da bilo koja koalicija koja nije u stanju ostaviti po strani stranačke i lične sukobe i ne treba da preživi ni lokalne ali ni opće izbore 2026. godine.

„Historijska odgovornost je na Trojci da ispuni obećanja koja je dala kada je došla na vlast i ne smiju se kockati, lokalni izvori su im test“, istakao je Mustafić.

Komentarisao i poziv na saslušanje koji je dobio iz Tužilaštva novinar Avde Avdića kazavši kako će uvijek kritikovati nešto tako kada takav čin nema pravno valjanu argumentaciju, te da je vrlo važno da se javnost informiše u tim slučajevima kako se ne bi stekao dojam da živimo u „policijskoj državi“.

Na kraju je ponovo govorio o kulturi kazavši kako Sarajevo očekuje uzbudljivo ljeto sa „Kulturom na ulicama“, te da će biti dešavanja i koncerata sve do kraja septembra.

(Klix.ba, foto: N1)