Skip to main content

Opozicija u Hrvatskoj različito o komemoraciji u Bleiburgu

Jugoslavija 08. апр 2022.
2 min čitanja

Nakon austrijske zabrane komemoracije u Bleiburgu i objave hrvatskog Sabora da će se ove godine komemorirati na Mirogoju i u Udbini, lijeva opozicija poručuje da se toliko pažnje treba posvetiti i Jasenovcu i antifašizmu, dok desni tvrde da se u Bleiburgu nije slavio fašizam i nacizam nego komemorirale žrtve.

Peđa Grbin (SDP) ističe da je njegov stav i danas ono što je Boris Šprem napravio prije deset godina. Dok je predsjednik Sabora bio SDP-ovac Boris Šprem ukinuto je pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu.

“To je sve što imam za reći na tu temu, ali volio bih čuti od predsjednika Sabora i predsjednika Vlade što rade na komemoraciji Jasenovca koja bi se trebala održati kroz dvije sedmice. To je u drugom planu, a za ovu zemlju je važno barem onoliko koliko se prostora daje komemoraciji za Bleiburg”, rekao je Grbin.

Nikola Grmoja (Most), kako je izvijestila Hina, rekao je da u Austriji nije zabranjeno obilježavanje tragedije i da će se služiti sveta misa. “Svatko ima pravo komemorati svoje žrtve, a znamo što se događalo na Križnom putu. Stav Mosta je jasan – otklon od svih totalitarizama, i komunizma, i fašizma i nacizma, ali i pravo Hrvata da komemoriraju svoje žrtve nastradale na Križnom putu”

Što se tiče komemoracija koje će biti na Mirogoju i u Udbini, Grmoja kaže kako svako ko komemorira svoje žrtve voli biti na mjestu gdje su stradali ili gdje su pokopani.

Kada je riječ o stavu Austrije, rekao je, zadatak je Vlade poslati poruku da se tu ne radi ni o kakvom slavljenju nacizma i fašizma nego da je riječ o komemoraciji. Upitan za pojavljivanje ustaških obilježja na prijašnjim komemoracijama na Bleiburgu, Grmoja poručuje da je zadatak organizatora da stvori uvjete da to bude komemoracija, a ne ono što Austrija tvrdi da jest.

‘Fašistička i ustaška obilježja’

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) smatra da je Austrija prepoznala da se ne radi o komemoraciji nego o skupu na kojem vrlo često dominiraju fašistička, odnosno, ustaška obilježja u hrvatskom slučaju. “To je njima neprihvatljivo, a trebalo bi biti neprihvatljivo i Republici Hrvatskoj. Naravno da obitelji žrtava imaju pravo i treba im se omogućiti da komemoriraju one koji su izgubili život na Bleiburgu”, kazala je.

Međutim, poručila je Benčić, ako takvi skupovi poprimaju fašistička obilježja i ako se tamo veliča neprijateljska vojska, jer je Hrvatska temeljena na antifašizmu, onda se zaista treba promijeniti način na koji se to obilježava.

Sabor je ranije saopćio da će se ove godine obilježavanje centralne komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, čiji je pokrovitelj Hrvatski sabor, održati 13. i 14. maja, na zagrebačkom Mirogoju i u Svetištu hrvatskih mučenika Udbini.

(Al Jazeera)