Skip to main content

Inicijativa A 11: Svetski dan Roma i Romkinja – Siromaštvo, diskriminacija i stigmatizacija

Građani 08. апр 2022.
2 min čitanja

Romi i Romkinje se decenijama suočavaju sa brojnim sterotipima i predrasudama, koji utiču kako na opštu percepciju položaja Roma u društvu, tako i na javne politike, nacionalne i lokalne propise, pa čak i na načine na koje se ti propisi u Srbiji primenjuju, ocenila je Incijativa za socijalna i ekonomska prava A 11 povodom Svetskog dana Roma.

Ocenilis su da položaj Roma i Romkinja nije previše različit ni u drugim zemljama regiona, pa ni Evrope, jer su oni sistemski i istorijski jedna od najisključenijih nacionalnih zajednica na evropskom prostoru.

„Činjenica da su pripadnici romske nacionalne zajednice najsiromašniji i da teško dolaze do posla na tržištu rada, pa su zbog toga neretko korisnici socijalne pomoći, često utiče na to da se Romi i Romkinje doživljavaju kao ’paraziti’ i neradnici, ili osobe koje pokušavaju da prevare sistem“, smatraju u A 11.

Uz ocenu da je istina sasvim drugačija, naveli su da Romi i Romkinje najčešće obavljaju najteže poslove u Srbiji i da su njihovi poslovi pretežno izvan regularnog tržišta rada, najčešće bez ikakve sigurnosti koja proizlazi iz radnog odnosa.

„U velikom broju slučajeva, to su i poslovi koji svode na sakupljanje sekundarnih sirovina, koji su fizički naporni i predstavljaju ozbiljan rizik za njihovo zdravlje i bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zbog izuzetno teških uslova stanovanja i činjenice da u podstandardnim romskim naseljima u Srbiji oko 40.000 stanovnika živi bez pristupa pijaćoj vodi, a oko 30.000 bez struje, Romi i Romkinje žive kraće od ostatka populacije i često u stalnom strahu od prinudnih iseljenja, kako iz neformalnih naselja u kojima žive, tako i iz socijalnih stanova u kojima su troškovi stanovanja nepriuštivi za najsiromašnije.

„Nemogućnost da ostvare ekonomska i socijalna prava, Rome i Romkinje u Srbiji stavlja u položaj koji je jako daleko od ideala slobodnog čoveka, onako kako je taj ideal zamišljen u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. Njihovo siromaštvo i socijalna isključenost, često su razlog i za nedostatak političkog predstavljanja i nemogućnost da se njihov glas čuje – bilo u institucijama, bilo izvan njih“, piše u saopštenju.

U Inicijativi A 11 smatraju da aktuelne priče o kupovini glasova ili priče o lenjim Romima koji zloupotrebljavaju sistem „nisu ništa drugo do posledica sistemskog zanemarivanja položaja ove zajednice i brojnih štetnih politika, propisa i praksi koji ih dodatno stigmatizuju i isključuju iz društva“.

(Autonomija)