Skip to main content

Oko 90 odsto građana bi izašlo na referendum o novosadskom GUP-u

Građani 26. jul 2022.
2 min čitanja

Gotovo 90 odsto učesnika ankete portala 021.rs reklo je da bi glasalo na referendumu o Generalnom urbanističkom plana Novog Sada, ukoliko bi se on zaista organizovao.

Portal 021.rs objavio je u ponedeljak anketu sa pitanjem “Da li biste izašli na referendum o novosadskom GUP-u?”

Za 24 sata glasalo je više od 2.500 posetilaca 021.rs. Mogućnost da odgovore na pitanje o referendumu imali su oni koji su naveli da su iz Novog Sada.

Tako je na ovo pitanje odgovorilo 2.408 posetilaca. Od toga, ubedljiva većina je rekla da bi glasala na referendumu. Njih 89,6 reklo je da bi izašli na referendum, dok je 10,4 odsto navelo da ne bi glasalo ukoliko bi se referendum organizovao.

Tema ankete nije bila da li bi glasali “za” ili “protiv” usvojenog GUP-a, već testiranje spremnosti građana da odlučuju ukoliko bi se pred njih postavilo ovo pitanje.

Po rečima pravnika Komiteta za ljudska prava – YUCOM Milana Filipovića, građani mogu da ospore GUP na referendumu ili Ustavnog sudu. Ipak, ukazao je na problem da postoji nesaglasnost između Statuta grada Novog Sada i novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

“Statut grada Novog Sada zahteva cenzus uspešnosti referenduma na 50 procenata plus jedan glasač. To bi značilo da mora da izađe oko 165 hiljada Novosađana i da glasaju za, npr. ukidanje ovog akta što je praktično jako teško ostvarivo. A pre toga, u postupku, morate da sakupite i overite trideset i nekoliko hiljada potpisa da se ceo taj postupak po novom zakonu sprovede i da Skupština na osnovu tog zahteva sazove referendum”, rekao je Filipović za 021.rs.

Još jedan od problema na koji ovakva inicijativa nailazi jeste i to što ne postoji pravno sredstvo koje bi Skupštinu sprečilo da ignoriše ovakvu narodnu inicijativu.

“Skupština jeste dužna da inicijativu stavi na dnevni red i da odluči po njoj, odnosno da sazove referendum. Ali ne postoji pravno sredstvo koje bi građane zaštitilo u slučaju da jednostavno Skupština ignoriše jednu takvu narodnu inicijativu, što se nažalost dešavalo ranije”, zaključio je Filipović.

(021.rs)