Skip to main content

APV: Utvrditi da li je prekršen Zakon o privatnom obezbeđenju

Info 26. jul 2022.
2 min čitanja

Akcija progresivne Vojvodine (APV) pozvala je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da utvrdi je li prekršen Zakon o privatnom obezbeđenju prilikom intervencije organa reda tokom demonstracija održanih u Novom Sadu ispred Skupštine Vojvodine 21. jula, kad je lakše i teže povređeno nekoliko građana.

APV je od MUP-a zatražio da hitno odgovori na pitanje zašto Policijska uprava Novi Sad nije obezbeđivala javni skup i objekte AP Vojvodine, već je obe vrste poslova iz svoje nadležnosti prepustila privatnom obezbeđenju, koje prema Zakonu o privatnom obezbeđenju ne može vršiti poslove zaštite lica i imovine koji su u isključivoj nadležnosti državnih organa.

APV je MUP Srbije upitao i zašto je privatno obezbeđenje u tom slučaju primenjivalo operativno-tehnička sredstva, kao što je ograda, i metode koje policija primenjuje na osnovu posebnih propisa za obezbeđenje tih objekata.

“Da li je PU Novi Sad u okviru svoje nadležnosti pre nego što je započela obezbeđenje skupa izvršila kontrolu i utvrdila da li između naručioca obezbeđenja i firme „Intersek tim“ postoji pisani ugovor o pružanju usluge privatnog obezbeđenja objekata APV, s obzirom na to da zgrada Skupštine Vojvodine ima svoje interno obezbeđenje”, naveli su iz APV-a.

Takođe su upitali da li za dodatno angažovanje službenika obezbeđenja „Intersek tima“ u samozaštitnoj službi obezbeđenja APV postoji Akt o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, da li je na osnovu tog akta napisan Plan obezbeđenja s tačno navedenim zadacima i ovlašćenjima službenika obezbeđenja i da li su svi angažovani službenici obezbeđenja „Intersek tima“ imali službene legitimacije.

“Zašto je dozvoljeno da lica koja su postupala kao fizičko obezbeđenje firme Intersek tim obavljaju te poslove bez propisane uniforme i oznaka firme i bez napisa na leđima službenika obezbeđenja i da li su zbog toga protiv odgovornih podnesene prekršajne prijave u smislu Zakona o privatnom obezbeđenju”, pitali su iz APV-a.

Iz APV-a su upitali MUP Srbije i zbog čega su prisutni policijski službenici dozvolili da službenici obezbeđenja postupaju nesrazmerno zakonitom cilju, jer je bilo vidljivo da je njihova upotreba fizičke snage izvršena na način kojim se vređa dostojanstvo, ugled, čast ili drugo zagarantovano ljudsko pravo, i da su naočigled policije građani bili izloženi mučenju, nečovečnom i ponižavajućem postupanju od strane službenika privatnog obezbeđenja.

(Autonomija)