Skip to main content

Kanada i Katolička crkva: Papa se izvinio za „zlo“ naneto starosedelačkim narodima

Planeta 26. јул 2022.
3 min čitanja

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, zatražio je u Kanadi oproštaj za zlo koje hrišćani naneli starosedelačkim narodima.

„Duboko mi je žao“, rekao je 85-godišnji papa u krugu nekadašnje rezidencijalne škole u ​​Maskvakisu, u blizini Edmontona.

Rekao je da je njegovo izvinjenje prvi korak i da se mora sprovesti „ozbiljna istraga“ o zlostavljanju da bi se podstaklo izlečenje.

Papa je u Kanadi kako bi se izvinio za ulogu Crkve u školama čiji je cilj bio da nasilno asimiliraju decu starosedelaca.

Škole koje je finansirala vlada bile su deo politike kako bi iskorenili starosedelačku kulturu i jezik.

Papino izvinjenje naišlo je na aplauz u publici, u kojoj su bili i neki preživeli iz ozloglašenih škola.

Papa Franja izrazio je „tugu, ogorčenje i sramotu“ zbog postupaka mnogih pripadnika Rimokatoličke crkve, koji su upravljali većinom rezidencijalnih škola u Kanadi.

Nazvao je taj školski sistem „katastrofalnim greškom“ i zatražio oproštaj.

Šta su bile te škole?

Kanadske rezidencijalne škole bile su obavezne ustanove kojima su upravljale vlada i crkvene vlasti tokom 19. i 20. veka, a čiji je cilj bio da nasilno asimiluju starosedelačku decu.

Od 1863. do 1998. godine, više od 150.000 dece starosedelaca oduzeto je od porodica i smešteno u ove škole.

Deci često nije bilo dozvoljeno da govore njihov jezik ili da se bave proučavanjem vlastite kulture, a mnoga su maltretirana i zlostavljana.

Komisija pokrenuta 2008. koja se bavi uticajem ovih škola na društvo utvrdila je da se veliki broj starosedelačke dece nikada nije vratio u matične zajednice.

U izveštaju kanadske Komisije za istinu i pomirenje iz 2015. godine, preživeli su javno govorili o tome da su bili zlostavljani, da su bili neuhranjeni i da su se mnogi razboljevali.

Smatra se da je više od 3.000 učenika umrlo u školama.

Prošle godine, predstavnici kanadskih starosedelaca na dva mesta su pronašli ostatke više od 250 dece, kao i 751 neobeležen grob.

U izveštaju državne kanadske komisije, taj školski sistem je nazvan elementom „kulturnog genocida“ nad starosedelačkim narodima Kanade.

Kanadska vlada se 2008. formalno izvinila zbog ovog sistema upravljanja i obrazovanja.

Mnogi su pozvali papu da se izvini za ulogu koju je Rimokatolička crkva imala u upravljanju do 70 odsto rezidencijalnih škola u Kanadi.

Brus Alan, preživeli iz jedne od rezidencijalnih škola, rekao je da je bilo emotivno čuti papino izvinjenje, ali da mnogi i dalje traže odlučnije akcije Vatikana.

„Mislim da je mnogo preživelih još prilično ljuto“, rekao je Alan za BBC.

Papa je rekao da je doputovao u Kanadu sa parom mokasina koje mu je poklonila starosedelačka delegacija u Vatikanu ranije ove godine.

Mokasine, koje je papa zamoljen da vrati, služe kao simbol za decu koja su pohađala škole i nikada se nisu vratila kući.

Rekao je da te mokasine takođe „govore o putu kojim treba da idemo“ – o pravdi, lečenju i pomirenju.

Njegove reči čule su i poglavice domorodačkih naroda koji su se okupili u parku Muskva zajedno sa preživelima iz ozloglašenih škola.

Prisutni su bili i kanadski premijer Džastin Trudo i generalna guvernerka Meri Sajmon, prva domorodačka osoba na toj funkciji.

Papine izjave u ponedeljak su usledile posle istorijskog izvinjenja u aprilu upućenog domorodačkoj delegaciji u Vatikanu, rekavši da su mu rezidencijalne škole nanele „bol i sramotu“.

Pre nego što je održao govor, papa se sastao sa liderima u lokalnoj crkvi i predvodio molitvu na nacionalnom groblju Ermineskin Kri, gde se nalaze obeleženi, a verovatno i neobeleženi grobovi učenika škola.

Posle izvinjenja i traženja oproštaja, papa je nosio tradicionalnu kapu koju mu je poklonio domorodački vođa dok se u pozadini čula takozvana pesma časti.

Nekadašnja rezidencijalna škola Ermineskin, jedna od najvećih u Kanadi, prva je papina stanica na njegovom putovanju, koje je on nazvao „hodočašćem pokajanja“.

(BBC, Foto: Beta)