Skip to main content

Održana završna vežba u sklopu zajedničke obuke vojnih specijalaca Srbije i SAD

Aktuelno 27. nov 2021.
< 1 min čitanja

Pripadnici jedinica za specijalne operacije Vojske Srbije i pripadnici Vojske Sjedinenih Država u petak su, po jakom vetru i kiši, učestvovali na zajedničkoj vežbi u sklopu završnog segmenta združene obuke dve vojske na poligonu „Peskovi“ kod Požarevca.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, zahvaljujući se pripadnicima Evropske komade specijalnih snaga SAD, podsetio je da ovo nije prva zajednička vežba dve vojske te da teški vremenski uslovi „pokazuju koliko je težak život pripadnika jedne specijalne jedinice, jedne vojske“.

Ambasador SAD Entoni Godfri zahvalio se specijalnim jedinicama Vojske Srbije kao domaćinima ove vežbe, dodajući da je to primer „koliko možemo uraditi kao prijatelji i partneri“.

Vrlo sam zahvalan da smo mi tu, da su naši vojnici bili zajedno i da je ovo vrlo važno zajedničko dejstvo bilo uspešno. Puno smo naučili danas, pre svega kako da radimo zajedno. Ja sam siguran da je vaša interoperabilnost sada veća nego pre, istakao je Godfri.

Pripadnici specijalnih jedinica obe vojske, koji su učestvovali u vežbi, saglasni su da aktivnosti poput ove doprinose boljem razumevanju i unapređenju sposobnosti, preneo je sajt Mnistarstva odbrane Srbije.

Zajednička obuka pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD realizovana je od 8. novembra do danas, a učesnici vežbe imali su prilike da proigravaju taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju u protivterorističkim operacijama u urbanoj sredini, uključujući i ubacivanje borbenih grupa primenom vertikalnog manevra, blokade i uništenja terorista, evakuacije povređenih vazdušnim putem do izvlačenja iz zone operacije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

(Glas Amerike, foto: Ministarstvo odbrane)